Scientology-proces na 18 jaar eindelijk van start in Brussel

Na achttien jaar is het Scientology-proces eindelijk van start gegaan in Brussel. Daar zitten zowel de Europese en Belgische afdeling als 12 kopstukken op de beklaagdenbank. Er wordt hen omkoping, afpersing en onwettige geneeskunde ten laste gelegd.

Achttien jaar geleden begon het federaal parket met onderzoeken naar de Scientology-geloofsgemeenschap in ons land. Volgens het parket maakte Scientology zich schuldig aan afpersing, witwassen, oplichting, overtreding van de privacywetgeving en onwettige geneeskunde.

Een aantal ex-leden van de gemeenschap dienden klacht in. Die klacht werd gekoppeld aan een nieuwe klacht van Actiris, de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling. Scientology had een reeks vacatures uitgeschreven, maar de sollicitanten kregen vragen die ingingen tegen de privacywetgeving en bovendien bleek het om niet-betaalde jobs te gaan.

Kans

Scientology ontkent alle beschuldigingen. Volgens hen zitten op wraak beluste ex-werknemers erachter. "In elke organisatie heb je mensen die teleurgesteld zijn, die in onvrede opstappen en daar ook uiting aan geven", zegt Chris Meganck, woordvoerder van Scientology België, aan De Morgen.

Volgens hem is deze rechtszaak geen vloek maar een zegen. "Het is een kans. Een gelegenheid om eindelijk een antwoord te bieden op alle verdachtmakingen", verklaarde Meganck.

Photo News

Niet noodzakelijk het einde

Mocht het mislopen in de rechtszaal hoeft dat niet noodzakelijk het einde te betekenen voor Scientology in België. Net als Vlaams Blok in het verleden kan de gemeenschap een nieuwe vzw oprichten onder een licht gewijzigde naam.

Het is niet duidelijk op hoeveel aanhangers Scientology in ons land kan rekenen. Het zou om enkele honderden gaan. Belangrijk uithangbord van de Scientology-gemeenschap is de Amerikaanse acteur Tom Cruise.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.