Schutter vraagt vrijspraak maar krijgt 20 jaar cel voor fatale schietpartij in Antwerps drugsmilieu

Het Antwerpse hof van beroep heeft Boualam C. (26) veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op Hicham Yachou (30) en de moordpoging op diens neef Mourad (31). Het hof bevestigde daarmee de straf die hij in eerste aanleg had gekregen.

De feiten speelden zich af in het drugsmilieu. Boualam had bij Mourad een kilo cocaïne op krediet gekocht, maar de beklaagde had de opbrengst vergokt en kon Mourad niet volledig betalen. Die schakelde zijn neef Yachou in als brute kracht. Boualam werd onder druk gezet om met geld over de brug te komen en schafte zich een vuurwapen aan.

Confrontatie

Op 30 oktober 2014 kwam het tot een confrontatie. De beklaagde en zijn broer Mohammed stonden toen met hun wagen voor het licht te wachten aan het kruispunt van de Pothoekstraat met de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen. Hicham en Mourad stonden enkele wagens achter hen. Toen Hicham de auto van de broers opmerkte, vloog hij erop af.

Op camerabeelden van dat kruispunt was te zien hoe Hicham op de auto sloeg en de deuren probeerde te openen. Toen hij zich op de achterbank zette, greep Boualam C. naar zijn wapen en schoot hij twee keer.

Hicham werd geraakt in de rechterflank, terwijl hij probeerde weg te komen. Mourad, die intussen ook aan de auto stond, bleef ongedeerd. Hicham kon het nabij gelegen Stuivenbergziekenhuis nog bereiken, maar overleed daar enkele uren later.

Wettige zelfverdediging

Boualam ontkende dat hij de neven wilde doden en vroeg de vrijspraak, omdat hij uit wettige zelfverdediging zou gehandeld hebben. Net zoals de rechters in eerste aanleg, ging ook het hof daar niet in mee. "Het tevoorschijn halen van het wapen was al voldoende om Hicham op de vlucht te doen slaan, zodat beklaagde niet meer genoodzaakt was om te schieten en er van zelfverdediging geen sprake kan zijn."

Zijn broer Mohammed C. werd in eerste aanleg vrijgesproken en stond niet meer mee terecht.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.