Schutter fitnessmoord krijgt zes jaar effectief, ouders slachtoffer zwaar aangeslagen

De 20-jarige Antwerpenaar Elias K. werd dodelijk getroffen. Rechts: de moeder is zwaar aangeslagen na de uitspraak en zoekt troost bij meester Kris Luyckx.
RV/Henk Deleu De 20-jarige Antwerpenaar Elias K. werd dodelijk getroffen. Rechts: de moeder is zwaar aangeslagen na de uitspraak en zoekt troost bij meester Kris Luyckx.
De schutter die de 20-jarige Antwerpenaar Elias K. met één schot om het leven bracht, moet zes jaar achter de tralies. De openbare aanklager had vijftien jaar cel gevorderd, maar volgens de rechter werd de doodslag uitgelokt. De schietpartij die in augustus 2016 plaatsvond op straat in het West-Vlaamse Dadizele wordt ook wel de 'fitnessmoord' genoemd.

De Ieperse rechters hebben zich deze ochtend uitgesproken in het dossier van de zogenaamde fitnessmoord. Schutter Tom K. krijgt vijf jaar effectief voor doodslag op Elias K. (20) en nog eens twaalf maanden voor drugsfeiten. Volgens de rechters was er sprake van uitlokking. K. moet ook ruim 50.000 euro morele schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer. Die reageerden zwaar aangeslagen op de milde straf.

De overige beklaagden krijgen celstraffen of een werkstraf. West-Vlaming Sven V. krijgt twaalf maanden effectief voor drugsbezit en nog eens twaalf maanden voor wapenbezit. Ook Leander W. krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden voor drugsinbreuken en acht maanden voor wapenbezit. Maxim K., die als eerste een wapen trok, krijgt een jaar effectief. Hij was niet aanwezig tijdens de pleidooien eind november. Ilyas S. krijgt de gunst van de werkstraf (120 uur). Hij heeft zijn voorwaarden nageleefd. 

De rechter oordeelde nog dat er geen sprake was van bendevorming. De geplande ripdeal van de Antwerpenaren, onder wie het slachtoffer, is wel bewezen. 

De ouders en grootouders van Elias waren zwaar aangeslagen door de milde straf.
Henk Deleu De ouders en grootouders van Elias waren zwaar aangeslagen door de milde straf.

Op 15 augustus 2016 wilde het West-Vlaamse ‘Kartel 13’, bestaande uit Tom K. en Leander W. uit Moorslede en Sven V. uit Menen, een kilogram weed verkopen aan drie Antwerpenaren. De deal had aanvankelijk moeten plaatsvinden in een woning, maar verhuisde naar de Audi A5 van de Antwerpenaren. Daar liep het uit de hand. De drie West-Vlamingen waren wantrouwig en hadden een geladen vuurwapen mee. Toen de 20-jarige Elias K. met een matrak begon te zwaaien, trok K. het vuurwapen en schoot één keer. Elias werd dodelijk getroffen. Zowel het ‘Kartel 13’ als de twee Antwerpse kompanen van het slachtoffer vluchtten, zonder hulp te bellen.

Per ongeluk

Schutter Tom K. heeft tijdens de pleidooien altijd volgehouden dat hij per ongeluk vuurde. Het was volgens hem de eerste keer dat hij en zijn makkers een dergelijke deal sloten en hij had nooit eerder een wapen gehanteerd. Hij vermoedde dat het geladen was, al weet hij niet wie er de kogels had ingestoken. "Ik richtte mijn wapen enkel om af te schrikken. Het was nooit de bedoeling om te schieten en zeker niet om te doden. Ik moet mijn vinger onbewust om de trekker hebben gelegd", klonk het in oktober.

Vijf van de zes beklaagden in november.
Christophe Maertens Vijf van de zes beklaagden in november.
Bloedvlekken op straat in Dadizele. De ripdeal vond plaats in de auto van de Antwerpenaren, maar liep compleet uit de hand. Het slachtoffer werd achtergelaten.
Henk Deleu Bloedvlekken op straat in Dadizele. De ripdeal vond plaats in de auto van de Antwerpenaren, maar liep compleet uit de hand. Het slachtoffer werd achtergelaten.83 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Marcelo

  Er zijn hier inderdaad geen "onschuldige" slachtoffers. Toch is de straf véél te licht. Een wapen dat op safe staat gaat niet per ongeluk af en ziet er zeker zo bedreigend uit. Enkel degene die het wapen vast heeft weet of het wapen op scherp staat of niet. Moord met voorbedachte rade dus.

 • Jan Corneel

  Moeten we nu ocharme zeggen. Hij stond met een matrak te zwaaien en was lid van kartel 13... uiteraard eigen kind, schoon kind zekers. ... Dat die ouders ook eens denken aan alle slachtoffers van dat kartel...

 • ANN LIMBOS

  Ne goeien advocaat is alles.

 • Roger Poot

  Veel spieren, weinig verstand.......

 • Kris Holsters

  En op een dag rip je de verkeerde...