Schuldige van moord op Belgische para's vraagt asiel aan in België

Bernard Ntuyahaga in de rechtbank in 2007.
AP Bernard Ntuyahaga in de rechtbank in 2007.
De Rwandees Bernard Ntuyahaga, die in 2007 door het hof van assisen tot 20 jaar cel veroordeeld werd voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994, heeft zijn celstraf volledig uitgezeten en heeft na zijn vrijlating uit de gevangenis in België asiel aangevraagd. Dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag op Twitter. Ntuyahaga zit nu in een gesloten centrum.

De afgelopen dagen circuleerde al het gerucht dat Ntuyahaga vrijgelaten is en asiel heeft aangevraagd. De vrijlating werd bevestigd, maar over een eventuele asielaanvraag wilde het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (dat over zo'n aanvraag moet beslissen, red) om privacyredenen niet communiceren.

Staatssecretaris Francken meldt nu dat Ntuyahaga wel degelijk een asielverzoek heeft ingediend en vastzit in een gesloten centrum, "met het oog op terugkeer". Francken reageert zo op een tweet van oppositiepartij Vlaams Belang, die als eerste over de zaak communiceerde en nu Francken en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ter verantwoording wil roepen. "Deze moordenaar verdient immers geen tweede kans", luidt het.

"Fake news", reageert Francken. "Vraagt asiel aan, mag iedereen doen, daarom krijgt hij het nog lang niet", zegt hij.

Zus van blauwhelm verontwaardigd over eventueel asiel

De zus van een van de tien paracommando's die vermoord werden, Martine Debatty, reageert intussen verontwaardigd op een mogelijke toekenning van het statuut van asielzoeker aan de Rwandese ex-majoor.

De gezinnen van de tien commando's van Flawinne werden door het parket noch door de strafuitvoeringsrechtbank en ook niet door de dienst Vreemdelingenzaken op de hoogte gebracht van de vrijlating van Ntuyahaga, zei de zus van wijlen korporaal Alain Debatty aan Belga.

"Hij mag in België geen onderdak krijgen", klinkt het. "Als hij asiel krijgt, zou dat echt walgelijk zijn", voegde ze eraan toe. In dat geval zal ze zich met de nodige "heisa" tegen de beslissing verzetten.

Asiel in Denemarken

Even later, tijdens een uitzending van Terzake, verklaart staatssecretaris voor Asiel en Migratie dat de Rwandese ex-majoor Bernard Ntuyahaga naar Denemarken wil overgebracht worden, waar hij familie heeft. In dat geval zou Denemarken over zijn asielaanvraag moeten beslissen. In het kader van de Dublin-procedure hebben de Belgische autoriteiten contact opgenomen met hun Deense collega's om te kijken hoe zo'n transfer mogelijk is. In dat geval zouden ook de Deense autoriteiten zich moeten uitspreken over zijn asielaanvraag. 

Francken zei nog het onbegrip van de families van de slachtoffers te begrijpen. Maar Ntuyahaga verblijft in een gesloten centrum zolang de procedure loopt, verzekerde hij. Verder wil de staatssecretaris zich niet over zijn asielaanvraag uitspreken, want het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) beslist onafhankelijk, klonk het. Maar volgens hem zou het antwoord toch negatief moeten zijn want het gaat om een oorlogsmisdadiger. Bij een negatief antwoord, moet de man in principe teruggestuurd worden naar Rwanda. Maar de toepassing van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dreigt die uitwijzing te bemoeilijken als blijkt dat de ex-militair in Rwanda onmenselijk zou worden behandeld. "Ik wil hier duidelijk maken dat deze man niet vrij is en dat ik alles ga doen wat ik kan opdat hij niet zou worden vrijgelaten op Belgisch grondgebied en teruggestuurd zou worden naar de plaats waar hij vandaan komt", aldus de staatssecretaris.
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • erik jagers

  Goed dat VB de kat de bel heeft aangebonden. Die man heeft zijn strafje helemaal niet uitgezen! Hij mag zelfs een asielaanvraag indienen waarvan het nog te bezien valt of ze zal afgewezen worden, of hij bescherming zal krijgen. Francken kan toeteren wat hij wil maar gisteren vertelde hij ook dat hij onderhandelde met Denemarken om deze oorlogsmisdadiger op te nemen. Schaamteloos!

 • gina duribreux

  doen gelijk hij heef gedaan met de para,s kan gewoon niet blijven in belgie schaamteloos regering is verantwoordelijk slechte wetten door slechte para,s

 • anna Vandenberg

  Hij heeft al contact opgenomen met de NGO van Koert Debeuf en die heeft hem alvast een Iphone bezorgd om te bewijzen dat hij gefolterd wordt en Mieke Van den Broeck zal hem verdedigen. Hoeveel zijn er tijdens de Paars Groene regering geregulariseerd met valse papieren, criminelen en oorlogsmisdadigers en later via de snel Belg wet een Belgisch paspoort gekregen hebben.

 • Peggy Cornelis

  10 belgen op en geweten en nu al vrij. Daar bovenop nog lef asiel in Belgie te vragen. Nee geen voet in Belgie mag die ooit zetten

 • Jef Lois

  Wedden dat deze .oordenaar asiel gaat krijgen en dan is de vraag wie is er staatssecretaris op dat departement en op wie zullen ze dân de schuld steken de huichelaars van nva