Schuld Franse gemeenschap stijgt meer dan de helft tegen 2024

Minister van Begroting Frédéric Daerden (PS).
BELGA Minister van Begroting Frédéric Daerden (PS).
De rechtstreekse schuld van de Franse gemeenschap zal tegen 2024 met zowat 54 procent stijgen tot meer dan 11 miljard euro. Dat heeft minister van Begroting Frédéric Daerden (PS) bekendgemaakt in het parlement van de Franse gemeenschap.

Kort na zijn aantreden had minister Daerden al aangegeven dat de Franse gemeenschap, die al jaren rode cijfers voorlegt, ook deze legislatuur niet opnieuw met een evenwicht zou aanknopen. De financiering van het zogenaamde Excellentiepact - een ambitieus onderwijsprogramma - speelt daarin een belangrijke rol.

Daerden gaf aan dat hij gebruik wil maken van de historisch lage rente. Over de evolutie van de schuld had de minister tot nu toe nog geen voorspellingen gemaakt. Die verdubbelde de vorige legislatuur al tot iets meer dan 7 miljard euro. De duidelijkheid kwam er vandaag in de bevoegde commissie van het parlement van de Franse gemeenschap.

Met de opeenvolgende begrotingstekorten tot eind 2024 in het verschiet zal de schuld bij constant beleid toenemen tot ruim 11 miljard euro. De verhouding tussen de schuld en de inkomsten neemt toe van 69 procent naar 95,7 procent, dus dichtbij de kritische drempel van 100 procent. Volgens voormalig Begrotingsminister André Antoine (cdH), die nu op de oppositiebanken zit, komt de schuld boven de 12 miljard euro uit, en dus ook boven de 100 procent-drempel, indien men de geconsolideerde schuld meetelt.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Dan zijn we met 4 die te weinig geld hebben. De regionale regeringen en de federale. Maak nog wat regeringen bij en laat nog meer volk binnen. Zo komen we er wel uit. Europa nemen we er ook nog bij!

 • De Swijgher Philippe

  Alweer een indicatie dat onze schulden nooit meer gaan terugbetaald worden. Zelfs niet door de Vlamingen.

 • Anita Billen

  En wij Vlamingen moeten zeker weer deze pot vullen. Foert. Schuld van de Vlaamse politici.

 • Vloebergs Jan

  beter dat iedereen zijn eigen boontjes zou doppen, gedaan met dit politiek steekspel en onbestuurbaarheid. Dit is geen land om strots op te zijn. Iedereen probeert iedereen in de luren te leggen. Het koningshuis, politici en de werkende betaald de rekening.

 • William Van den Berghe

  Onbekwaam en geldverspillend zijn die Franstalige politici . Met als enig doel ZELF herverkozen te worden en rijkelijk hun zakken te vullen. De Vlamingen moeten maar opdraaien voor hun grof wanbeheer.