Schrijver Dave Eggers krijgt Amnesty Leerstoel van UGent

Wikipedia
De Amerikaanse schrijver en uitgever Dave Eggers, bekend van de bestseller 'The Circle' ontvangt op 17 maart de Amnesty International Leerstoel van de UGent. Dat meldt de instelling.

Eggers, van wie alle boeken in het Nederlands zijn vertaald, werd bekend met 'A Heartbreaking Work of Staggering Genius' (2000), een semi-autobiografische roman over hoe hij zijn broertje moet opvoeden na de dood van hun beide ouders. Groot succes had hij met The Circle (2013) over de schaduwkant van het internet en vooral de privacygevaren in het digitale tijdperk.

Behalve voor zijn romans maakt Eggers ook veel tijd vrij voor daadwerkelijk engagement. Hij stichtte onder meer ScholarMatch, dat kansarme studenten aan een beurs helpt, en 826 National, dat schrijfcursussen geeft aan jongeren van 6 tot 18 jaar oud. De opbrengsten van de boeken 'Zeitoun' en 'What is the What' gaan ook integraal naar stichtingen die samenhangen met het thema van de boeken.

Op 17 maart om 20.00 uur geeft Dave Eggers een lezing in de Gentse Vooruit, op 18 maart 's namiddags treedt Eggers voor studenten in gesprek met professoren. De Amnesty International Leerstoel wordt al voor het achtste jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder inzet voor de mensenrechten.