Schouppe plaatst Eurovignet-dossier opnieuw op agenda

UNKNOWN

De staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft voor de Europarlementsleden aangekondigd dat het Belgisch EU-voorzitterschap het controversiële dossier over het eurovignet opnieuw op de agenda van de raad van de ministers van Transport zal plaatsen, waar het dossier sinds meer dan een jaar geblokkeerd zit.
 
"Ik denk dat we dat niet langer mogen laten aanslepen", verklaarde Schouppe voor de leden van de Transportcommissie van het Europees parlement, die over de verschillende partijen heen zijn ambitie steunden.
 
Ook milieukosten

De tekst wil de 15 jaar oude richtlijn hervormen. De huidige richtlijn linkt de belasting voor vrachtwagens op autosnelwegen uitsluitend aan infrastructuurkosten. De bedoeling is dat voortaan ook milieukosten in rekening gebracht kunnen worden bij het vastleggen van de tol.
 
Om tot een akkoord te komen "moeten we een onderscheid maken tussen de strijd tegen geluids- en luchtvervuiling enerzijds en infrastructuurgebruik anderzijds", aldus Schouppe die hoopt dat er een eensgezindheid kan worden bereikt tijdens de Transportraad in december. (belga/dea)