Schorsing dreigt voor student die doop van Reuzegom overleefde

De studentendoop ging door in een blokhut.
RV De studentendoop ging door in een blokhut.
De 18 studenten die aanwezig waren bij de fatale doop door de club Reuzegom, riskeren een schorsing van de ­KULeuven. Ook ­Victor (19), de schacht die zijn vriend Sanda Dia (20) naast zich zag sterven en zelf in het ziekenhuis belandde. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag.

De 18 studenten werden vorige maand door de vicerector van de KU Leuven uitgenodigd voor "een vrijblijvend ­gesprek" over de doop van studentenclub Reuzegom op 5 december. Toen bezweek student Sanda Dia nadat hij urenlang halfnaakt in een put moest zitten en vissaus moest drinken.

Nu blijkt dat gesprek te gaan om een eigen tuchtonderzoek van de KU Leuven. Het merendeel van de Reuzegommers mag binnenkort een sanctie verwachten. "Bijna iedereen moet voor de tuchtraad van de universiteit verschijnen", zegt een betrokkene in Het Nieuwsblad. "En de vicerector zit die raad ook nog eens voor. Ze speelt voor onderzoeksrechter, procureur en rechter tegelijk, op basis van een verslag vol feitelijke onjuistheden.”

Het hele Reuzegom-presidium ris­keert naast strafrechtelijke vervolging een definitieve schorsing.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Bousard

  Ik denk dat alleen de doopmeesters gestraft hoeven te worden. Wat kunnen die schachten daar nu aan doen. Zij zijn enkel het lijdend voorwerp bij deze doop; letterlijk dan. Dit doet me denken aan de tucht in de scholen vroeger. Kon men de dader niet vinden, werd de hele klas gestraft.

 • Jef Van De Plas

  Zouden de hooggeleerden er niet wijs aan doen eerst het gerechterlijk onderzoek af te wachten, alvorens intern te oordelen. Krijgen ze dan nog een eerlijk proces, of gaan we dat eerst in de media voeren ?

 • Jef Heffens

  Ik denk dat een schorsing aan de universiteit een relatief lichte straf is voor allen die daarin betrokken waren. (Met uitzondering van deze die het niet overleefd hebben.)

 • Joske Keyre

  Nochthans zou de univ beter moeten weten, dat er in Belgie scheiding der machten is, ze leiden zelf advokaten op. Zo zie je maar dat ze de regels toepassen of aan hun laars lappen zoals het uitkomt. Laat die studenten met rust, het is gewoon sociale druk om erbij te horen langs 1 kant, aan de andere kant heeft de univ al die voorgaande jaren ook maar laten begaan, dus voor een stuk mede-verantwoordelijk voor de afloop.

 • Gerd Peeters

  Dat ze die studentendopen eens afschaffen en verbieden, er gebeuren altijd maleuren mee.