Schoondochter vermoorde cafébaas: "Jef heeft mij AC/DC leren kennen"

Jef Banken
PHOTO_NEWS Jef Banken
Op de zestiende procesdag in het Tongerse assisenhof heeft vandaag ook de schoondochter van Jef Banken getuigd. "Jef had een ruig uiterlijk met zijn leren gilet met het Harley Davidsonlogo en bandana, maar hij is altijd een correcte man geweest. Via hem heb ik de muziek van AC/DC leren kennen. Dat was wel even wennen, want ik kwam uit een redelijk behoudend katholiek gezin in Nederland. Mijn pa zei altijd 'een motor ok, maar voor motormannen kijk je best uit'", aldus A.V.. "Het café van Jef, het Rozenhof, was bij wijze van spreken zijn woonkamer. Er was een gezellige sfeer. Iedereen kwam er over de vloer, kinderen, gezinnen, motormannen."

De vrouw herinnert zich de dag dat ze het overlijden van haar schoonpa te horen kreeg als gisteren. "Je wereld stort in. De grond zakt onder je voeten weg, als men je zoiets komt vertellen. Dat is afschuwelijk. Dat wens je niemand toe. Een van ons twee moet zich sterk houden, zeker met twee kleine kinderen. Ons dochtertje weet dat opa een sterretje is. Ons zoontje was toen nog maar een jaar. Hij ziet de foto's wel. We hebben niet verteld dat het om een gewelddelict ging."

De 34-jarige vrouw sprak zich ook uit tegen "de insinuaties" dat de familie ervan op de hoogte zou geweest zijn dat Jef met drugs bezig was. "Als ik geweten had dat mijn schoonvader met drugs bezig zou zijn, dan zou ik nooit met mijn kindjes in het café zijn geweest. Het woord leugenachtig wil ik niet horen ten aanzien van de moraliteitsgetuigen, maar misschien wel bij die 130 getuigen die hier kwamen zeggen 'ik weet het niet'", sprak de schoondochter van Jef.

Als ik geweten had dat mijn schoonvader met drugs bezig zou zijn, dan zou ik nooit met mijn kindjes in het café zijn geweest

Schoondochter A.V.

Ontmanteling garage

Na deze moraliteitsgetuige kwamen enkele personen aan het woord, die betrokken waren bij de ontmanteling van de garage Genker Auto Service van Ali I., de beschuldigde. Daarover heeft Ali I. altijd verklaard dat hij erin geluisd is door zijn twee partners in de vennootschap, namelijk de kroongetuige en de deels anonieme getuige. J. V. uit Balen - die zeven maanden in hechtenis zat in het kader van het onderzoek naar de kasteelmoord maar voor wie de buitenvervolgingstelling gevorderd wordt - zijn vader en een derde persoon waren gecontacteerd om een deel van de inboedel van de garage op te kopen.

"Het was een warboel. Er liepen Turken en Italianen rond, die van alles meenamen. Alles wat los stond, bleek al weg. Wij hebben er drie dagen gewerkt", aldus J. V., wiens vader verklaarde dat een Poolse vrouw aanwezig was bij de ontmanteling. De vrouw van Ali I. is een Poolse.