Schoolfeest filmen? Eerst iedereen toestemming vragen

Marc Colpaert
Vanaf volgend schooljaar staat in de reglementen van de scholen van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs dat iedereen die op foto's of filmpjes in beeld komt toestemming moet geven voor die beelden. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad

De scholen verwijzen naar de nieuwe privacywetgeving. Het vrij onderwijs en GO! springen naar eigen zeggen veel pragmatischer om met die regelgeving. "Door de nieuwe Europese regels rond gegevensbescherming is de regelgeving nog aangescherpt", zegt Patriek Delbaere, algemeen directeur van de onderwijskoepel van steden en gemeenten (OVSG). "Voor alle duidelijkheid: wij gaan niet voor politie spelen en ouders op de vingers tikken als ze beelden maken."

De passage moet scholen vooral indekken als een ouder een klacht zou indienen. Door het schoolreglement te ondertekenen, ligt vast dat alleen wie de foto nam verantwoordelijk gesteld kan worden. 

Patriek Delbaere.
OVSG Patriek Delbaere.

"Ik vind het er zelf ook over", zegt Delbaere.
Het vrij onderwijs heeft een modelbrief opgesteld die scholen kunnen gebruiken om afspraken te maken met ouders. Daarin wordt opgeroepen terughoudend te zijn bij het "nemen van veelvuldige foto's". Ook GO! houdt het bij een advies.

"Die regels zijn er niet zomaar gekomen", reageert de voorzitter van de Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere Privacycommissie). "Schoolfeesten zijn bovendien activiteiten waar je op voorhand goede afspraken over kan maken."
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tina Colpaert

  Dikke zever vroeger namen ze ook foto s op zo schooltoestanden en nee we hadden geen sociale media maar ze werden ook aan iedereen getoond als er geen misbruik is om deze op verkeerde sites te plaatsen wat is er dan het probleem????

 • Luc Deville

  Waarom moet men al die filmpjes en foto's openbaar op het internet plaatsen? Als men die filmpjes en foto's in (zeer) beperkte kring bekijkt zal niemand daar tegen zijn.

 • stefan crama

  We zijn ver gekomen in onze maatschappij. Bye bye vrijheid.

 • Ramon Simon

  Is vrij normaal, en er is altijd al wetgeving geweest. Een schoolfeest filmen voor eigen gebruik was altijd toegelaten, maar het probleem is dat mensen alles op internet gooien voor heel de wereld. Wie geeft mij het recht om u kinderen te filmen en dit te delen met onbekenden?

 • Willem Coopman

  Verbieden om iets te verbieden! Het veel te groot aantal intelectuelen met elf-en-dertig overbodige diploma's houdt zich bezig met dergelijke pietluttigheden. Waar gaat dit eindigen?