School vrijgesproken na klacht van ouders van gepest meisje

Het Heilig Hartcollege in Halle
Google Streetview Het Heilig Hartcollege in Halle
Het Heilig Hartcollege in Halle is door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken nadat de ouders van een gepest meisje klacht hadden ingediend. De ouders eisten een schadevergoeding van 3.000 euro, omdat de school niet voldoende zou opgetreden hebben tegen de pesters. Ze eisten ook dat de school zou worden veroordeeld voor belaging.

“De school heeft veel inspanningen gedaan om de pestproblematiek op te lossen”, zei de rechter. “Er was wel onenigheid met de ouders over de manier waarop, maar van belaging is geen sprake. Als er al fouten zijn gemaakt door de school moet dit door de burgerlijke rechtbank beoordeeld worden.”

De pesterijen zouden begonnen zijn toen het meisje, Y. V., in het vijfde leerjaar zat in het Heilig Hartcollege. Zo zouden gesprekken tussen medeleerlingen stilgevallen zijn toen zij erbij kwam en zou het meisje geïntimideerd zijn toen zij een taak afmaakte en haar klasgenoten niet. Het meisje veranderde van richting, maar ook daar stopte het pesten naar verluidt niet. Ze bleef uiteindelijk op doktersvoorschrift thuis en werkte enkel haar stage af. Intussen veranderde de tiener van school. 

Volgens de ouders werd de directie van het Heilig Hartcollege van in het begin ingelicht over de pesterijen maar heeft ze die klachten nooit ernstig genomen. Het meisje zou enkel op weerbaarheidscursus gestuurd zijn terwijl de pestende leerlingen niet of nauwelijks werden aangepakt. Ook is er sprake van interne mails waarin personeelsleden van de school de situatie omschreven als “de soap Y. wordt de horror Y.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sonja Van Gysel

    akkoord, wat Ronny hier onder zegt. Ik denk dat elke school een pestbeleid heeft maar als puntje bij paaltje komt dan wordt er niks aan gedaan. Zelf meegemaakt met mijn dochtertje. De pester werd niet of nauwelijks gestraft.

  • Ronny Biesen

    Geen enkele school spant zich effectief in voor pestgedrag. Alles staat op papier en dat wordt getoont aande rechtbank. De werkelijk is anders. Mooi op papier maar in realiteit is de pester de baas.

  • SAM Bedfort

    Scholen zijn administratief misschien wel in om het pesten aan te pakken. in de praktijk doen ze meestal gewoon niets, omdat ze die leerlingen zelf niet aankunnen. Het is een echte schande.