School manifesteert tegen uitwijzing leerling Heusden-Zolder

Zowat 1.800 leerlingen en leerkrachten van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder hebben een optocht gehouden om te protesteren tegen de mogelijke uitwijzing van een Russische leerling en zijn moeder. Burgemeester Sonja Claes (CD&V) betuigde haar steun en beloofde om de regularisatie van het gezin bij minister van Integratie Annemie Turtelboom te bepleiten.

Voorzitter Mark Smeyers van het schoolbestuur wees er in zijn toespraak op dat de jongen en zijn moeder al negen jaar in Heusden-Zolder vertoeven en dat ze zich bijzonder goed geïntegreerd hebben. Hij studeert al vijf jaar aan het college en spreekt vlekkeloos Nederlands. Leerkrachten bestempelden hem als een "bijzonder goede en gemotiveerde leerling". Volgens de voorzitter is een uitwijzing dan ook zinloos.

De leerling en zijn moeder krijgen woensdag te horen of ze in ons land mogen verblijven. Ze zijn al aan hun tweede regularisatieaanvraag toe. Als hun aanvraag afgekeurd wordt, moeten ze België binnen de maand verlaten. (belga/bdr)