Scholengroep Brussel: “Asbest nog aanwezig in 80 procent van gebouwen”

Het dak van dit schooltje is weggehaald door de aanwezigheid van asbest.
Bollen Het dak van dit schooltje is weggehaald door de aanwezigheid van asbest.
In ongeveer 80 procent van de scholen en gebouwen van de Scholengroep Brussel van het GO!-onderwijs is vandaag nog asbest aanwezig. Dat blijkt uit navraag van persagentschap Belga. De Scholengroep Brussel volgt de aanwezigheid van asbest in oude gebouwen nauwgezet op via een asbestinventaris die jaarlijks wordt geactualiseerd. De groep pleit voor meer financiële steun voor de asbestverwijdering.

In 2019 vonden er in een zestal van de ruim honderd instellingen van de Scholengroep Brussel asbestverwijderingswerken plaats, naar aanleiding van renovatiewerken. Vaak zijn dit verouderde schoolgebouwen, want net zoals in privéwoningen die tot eind jaren 90 gebouwd werden, is ook daar asbest aanwezig.

"Een planning voor het aantal asbestverwijderingswerken ligt niet vast. Bij risico wordt uiteraard meteen een verwijdering uitgevoerd en in geval van kleine en grote renovatiewerken wordt, bij aanwezigheid ervan, asbest verwijderd", vertelt Karin Struys, woordvoerster van de Scholengroep Brussel.

Dankzij de asbestinventaris, die jaarlijks met foto's wordt geactualiseerd, kan de problematiek nauwgezet opgevolgd worden. De contactpersonen preventie en de preventieadviseurs van de scholengroep doen ook jaarlijks een visuele controle aan de hand van deze asbestinventaris. De interne preventieadviseurs van de scholen krijgen bovendien een opleiding vanuit GO! over hoe asbest herkennen en hoe het verwijderd moet worden. Wanneer er wordt vastgesteld dat het asbest bedreigend is voor de gezondheid van de leerkracht en leerlingen, wordt er een gespecialiseerde firma ingeschakeld om het asbest te verwijderen.

"Alleen al aan de kleine renovatiewerken besteedt de scholengroep jaarlijks ongeveer 70.000 euro, voor het verwijderen van asbest. De scholengroep kan hiervoor slechts deels, 50 procent via GO!, aanspraak maken op subsidies. Helaas genieten we niet van de extra financiële steun van OVAM, die scholengroepen in Vlaanderen wel kunnen krijgen. Het zou daarom goed zijn indien ook vanuit Leefmilieu Brussel extra subsidies worden gegeven aan de Nederlandstalige GO!-scholen in Brussel", besluit Struys.

Cijfers over de aanwezigheid van asbest in de schoolgebouwen van het Katholiek Onderwijs kon Belga nog niet verkrijgen. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • BART ROTTY

  Inderdaad Coen Geurts. Gewoon onaangeroerd laten en klaar is Kees.

 • Peter Janssens

  Dat is in Vlaanderen niet veel beter maar daar wordt over gezwegen.

 • Benny Deridder

  Weer een potje paniekvoetbal. Zolang dat vastzit, is er geen vuiltje aan de lucht. Enkel bij verwerking of een brand komen er deeltjes vrij. Tegenwoordig is alles een probleem.

 • Coen Geurts

  Asbest in vaste vorm is niet schadelijk. Het gaat er gewoon om dat ze weer meer geld ontvangen.