Scholen bouwen gaat dan toch sneller via privaat-publieke constructie

Ter illustratie
Foto RV Ter illustratie
Scholen die via een privaat-publieke constructie worden gebouwd, zijn sneller klaar en kosten niet meer. Dat blijkt uit een evaluatie van het project 'Scholen van Morgen', waarover De Tijd bericht. Al blijft de wachtlijst voor schoolgebouwen in Vlaanderen nog even lang.

In Vlaanderen wachten 1.862 schoolbesturen op geld van de overheid om te bouwen of te renoveren. Samen vragen ze bijna 3 miljard euro. Daarnaast hebben ook de scholen van het gemeenschapsonderwijs naar schatting 3 miljard euro nodig.

De wachtlijst is zo lang omdat er jaren te weinig in schoolinfrastructuur geïnvesteerd is. Bovendien stijgt het aantal leerlingen jaar na jaar.

Scholen van Morgen

In 2004 zette de Vlaamse regering een inhaalbeweging in via publiek-private samenwerking: 'Scholen van Morgen', in samenwerking met AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. De afgelopen jaren werd zo 1,5 miljard euro geïnvesteerd, goed voor 182 projecten.

Critici vreesden dat deze manier van werken zou verzanden in procedureslagen en meer geld zou kosten. Maar dat blijkt niet uit de evaluatie die De Tijd kon inkijken. Hoewel de opstart van Scholen van Morgen moeizaam verliep -er was de financiële crisis in 2008- kenden de projecten weinig vertraging. 

Er zat gemiddeld 5,5 jaar tussen de ondertekening van het contract en de oplevering. De gemiddelde bouwtermijn was 18 maanden, dat is ongeveer 8 maanden sneller dan in de normale bouwprocedure. Ook de kostprijs is vergelijkbaar met de bouw van een school via de gewone weg. Bovendien is in het project Scholen van Morgen ook het onderhoud gedurende dertig jaar inbegrepen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.