Schokkende Vlaams Belang-campagne tegen 'crimigranten'

twitter
Vlaams Belang trekt met een schokkende campagnefoto naar de verkiezingen in Antwerpen: een beeld van een zwaar toegetakelde vrouw, met als slogan 'crimigranten buiten'. Volgens politicologen hoopt de partij met zo'n harde campagne stemmen terug te winnen van de N-VA.

'Bescherm onze mensen' staat te lezen op de affiche met daarnaast een zwaar mishandelde vrouw. De boodschap is duidelijk: 'crimigranten buiten'. Het doet denken aan de harde campagnetaal van het Vlaams Blok van vroeger.

"We moeten als Vlaams Belang durven de taboeonderwerpen op de politieke agenda te plaatsen, net als het Vlaams Blok", zegt boegbeeld Filip Dewinter aan ATV.

N-VA

Een schreeuw om aandacht om stemmen van N-VA terug te winnen, klinkt het bij politicologen. "N-VA heeft in 2012 ongeveer twee van de drie Vlaams Belang-kiezers afgepakt. Bovendien focust N-VA meer dan ooit op thema's als islam, diversiteit en veiligheid en laat dat nu juist de corebusiness van Vlaams Belang zijn. In die context moet Vlaams Belang zo radicaal mogelijk zijn", zegt politicoloog Dave Sinardet aan ATV.

“De partij heeft een hard standpunt over immigratie nodig om stemmen te kunnen terugwinnen van N-VA”, zegt ook politicoloog Carl Devos aan Het Nieuwsblad. “Het Vlaams Belang heeft weinig andere keuze dan deze toer op te gaan. De partij van Dewinter zit in Antwerpen nu geprangd tussen N-VA en de linkerzijde”.

Te laat?

Maar is het niet te laat voor Vlaams Belang? “Het probleem van Vlaams Belang is dat de partij moeite heeft om de mensen die vroeger voor haar stemden, terug te winnen. Ik sluit niet uit dat ze hiermee een groep teleurgestelde burgers die in 2012 overliepen naar N-VA, gaan terughalen. Maar veel meer dan dat zal het niet worden”, zegt Devos aan Het Nieuwsblad.

Sinardet klinkt iets positiever: "De huidige context geeft wel kansen aan Vlaams Belang. N-VA zit al enkele jaren in alle mogelijke besturen en regeringen en kan niet zo heel veel veranderen rond thema's als veiligheid en diversiteit omdat dat nu eenmaal moeilijk is", zegt hij aan ATV. "Maar de communicatie van de N-VA is op dat vlak wel heel sterk, denk aan de communicatie van Theo Francken bijvoorbeeld. Regelmatig komen ze ook naar buiten met redelijk scherpe uitspraken die bedoeld zijn om de Vlaams Belang-kiezers aan te spreken en te paaien."
187 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Mertens

  Het is zoals het grote KV Mechelen zoals ze zijn opgekocht door Anderlecht. Onder hun paarswitte truitje een trui van KV Mechelen. NVA of Vlaams Belang, wat kiezen? NVA aan de macht betekent in ieder geval PS buiten. Dat moet men voor ogen houden. NVA stemmen naar VB betekent de PS aan de macht, en ook de islaminvasie in versneld tempo. Ik geef toe, de keuze is niet eenvoudig

 • Luc Broes

  'Belg' Sinardet hoopt dat VB vooruitgaat ten koste van NVA: 'Sinardet klinkt iets positiever: “De huidige context geeft wel kansen aan Vlaams Belang.'

 • josep duhamel

  schokkend???? realistisch, ja

 • David De Geyter

  Mijn stem zullen ze voor de allereerste maal hebben. Ik hoop dat er velen zou over zullen denken, want we zijn onze landje aan het verliezen. En wiens schuld zou dat zijn, denk je?

 • Bart Verbeeck

  Als dit beeld inderdaad authentiek is dan mag dat uiteraard getoond worden (als de persoon in het beeld daarmee akkoord is).