Schokkend: Animal Rights filmt opnieuw zware dierenmishandeling in Belgisch slachthuis

De beelden zijn schokkend: koeien krijgen stroomstoten en worden zonder verdoving gekeeld.
Screenshot De beelden zijn schokkend: koeien krijgen stroomstoten en worden zonder verdoving gekeeld.
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft opnieuw met verborgen camera's gruwelijke beelden gemaakt in een Belgisch slachthuis. Deze keer werd er gefilmd in een runderslachthuis in Izegem. De beelden brengen zware dierenmishandeling aan het licht. "We dienen klacht in bij de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn en eisen de directe sluiting van het slachthuis", zegt Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas. De inspectiedienst van bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) is vanochtend al uitgerukt naar het slachthuis in Izegem.

Op de schokkende beelden is te zien hoe de runderen brutaal mishandeld worden. De dieren krijgen stroomstoten en worden met een stok in de aars gestoken. Vervolgens worden ze opgehangen om dan onverdoofd gekeeld te worden. 

Opgelet: schokkende beelden! Tielt

Het is niet de eerste keer dat Animal Rights met verborgen camerabeelden ernstig dierenleed in Belgische slachthuizen aan het licht brengt. Eind maart moest het Exportslachthuis in Tielt de deuren sluiten nadat de dierenrechtenorganisatie beelden had verspreid van de mishandeling van varkens. Het slachthuis mocht na twee weken opnieuw de deuren openen van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, weliswaar "onder strenge voorwaarden".

Levend gekeeld

Animal Rights maakte de nieuwe undercoverbeelden deze keer bij Verbist in het West-Vlaamse Izegem. "Dieren worden er geslagen, geëlektrocuteerd en levend gekeeld." De dierenrechtenorganisatie dient vandaag een klacht in bij Dierenwelzijn.

Bij Verbist worden wekelijks zo'n 700 runderen geslacht. En dat gebeurt allesbehalve volgens het boekje, blijkt uit DE  beelden. Dieren worden mishandeld en sommige runderen die geslacht worden, komen daar wettelijk gezien zelfs niet voor in aanmerking. "Op geregelde tijdstippen worden zieke, gewonde, zwakke en zelfs zwangere dieren aangevoerd vanuit de fokkerijen", zegt Nadine Lucas, voorzitter van de organisatie. "Die mogen volgens de wet zelfs niet eens getransporteerd worden naar het slachthuis. Maar medische behandeling, euthanasie of een noodslachting op het eigen bedrijf is voor de fokkers - ook van Verbist-kwekerijen - nu eenmaal duurder dan de dieren gewoon op een transport te zetten."

Dieren worden er geslagen, geëlektrocuteerd en levend gekeeld

Animal Rights

Doodsbange beesten

Nog geen half jaar nadat Animal Rights met undercoverbeelden toonde hoe varkens werden geslagen en geschopt in slachthuis Debra-Meat in Tielt, bewijst de dierenrechtenorganisatie dat het altijd nóg erger kan. Gedurende vier dagen in de tweede helft van juli verzamelden de activisten met verborgen camera's 59 uur aan beelden bij Verbist. En die zijn op z'n zachtst gezegd niet voor gevoelige kijkers.

Op de beelden is te zien hoe werknemers met een stok in de aars van runderen stoten om hen door de drijfgang naar de bedwelmingsbox te leiden. De dieren krijgen elektrische schokken toegediend en bij het binnengaan in de box, klapt het metalen tussenschot soms neer op hun rug. Vanuit de box hebben de koeien bovendien zicht op de slachtvloer en zien ze hoe hun soortgenoten worden opgetakeld en gekeeld. Dat veroorzaakt paniekreacties en maakt hen doodsbang.

Sommige dieren vertonen na het schot met een penschiettoestel dat hen normaal moet bedwelmen, nog een hele tijd reacties die wijzen op bewustzijn. Om hen op te takelen, krijgen de runderen een ketting rond de achterpoot. Sommige dieren spartelen daarbij hevig tegen, maar ondanks het feit dat werknemers de bewustzijnstekenen opmerken, gaan ze door met slachten. Bijkomend verdoven, gebeurt niet.

"Dieren worden bij volle bewustzijn gekeeld. Hoe sneller dit slachthuis sluit, hoe beter", klinkt het bij Animal Rights. Zij brachten enkele maanden geleden ook al het varkensslachthuis van Tielt in nauwe schoentjes toen een activist als medewerker kon infiltreren en zo in het geheim beelden kon maken van de dieronterende toestanden ginder. Nu kreeg Animal Rights hulp van binnenuit. "Een sympathisant maakte het ons mogelijk om het gebouw te betreden en camera's te plaatsen. Wat ons al duidelijk was uit verslagen van dierenartsen die er controleren in dienst van de overheid, werd bevestigd door de beelden."

Een sympathisant maakte het ons mogelijk om het gebouw te betreden en camera's te plaatsen. Wat ons al duidelijk was uit verslagen van dierenartsen werd bevestigd door de beelden

Animal Rights


Rondleiding: met plezier

Louis Verbist (73), zaakvoerder van het Izegemse slachthuis, betwist alle aantijgingen. "Er wordt bij ons op een correcte manier geslacht en zieke dieren komen er niet in. Ik nodig u uit om te komen kijken hoe het er bij ons aan toegaat. We zullen u met plezier rondleiden." Het slachthuis Verbist maakt deel uit van Veviba, zowat de grootste groep van runderslachthuizen in ons land met vestigingen in Bastogne, Rochefort en sinds vorig jaar ook in Velzeke. Veviba telt zo'n 300 medewerkers, van wie een zestigtal in Izegem. Onder de slachters en uitbeners zijn veel grensarbeiders uit Noord-Frankrijk, maar ook werknemers uit Polen.

Veviba beschikt ook over een vijftiental eigen kweekboerderijen, verspreid over het hele land. Bij de groep Verbist worden vooral Belgisch Witblauw-runderen geslacht. Het vlees komt terecht in de schappen van onder meer Colruyt en Delhaize.

Verbist werd in april van dit jaar veroordeeld tot vier maanden met uitstel en 90.000 euro boete omdat zijn bedrijf illegaal afvalwater dumpte op een boerderij in Oosterzele, waar de groep zelf runderen kweekt. In 2006 werd het slachthuis vrijgesproken voor gesjoemel bij de in- en uitvoer van runderen naar Rusland.

Petitie
Animal Rights is op haar website een petitie gestart voor de sluiting van het slachthuis. Vandaag dient de organisatie ook een klacht in bij de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn. De Inspectie Dierenwelzijn van bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) gaat vanochtend controleren in het slachthuis in Izegem.

Er wordt bij ons op een correcte manier geslacht en zieke dieren komen er niet in. Ik nodig u uit om te komen kijken hoe het er bij ons aan toegaat

Zaakvoerder Louis Verbist