Schoenaers krijgt levenslang voor moord op 81-jarige

Het hof van assisen van Henegouwen heeft Christine Schoenaers veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Olivier Rappez kreeg twintig jaar cel. Beiden waren eerder op de avond schuldig bevonden aan diefstal met geweld, met als verzwarende omstandigheid de vrijwillige doodslag op de 81-jarige Roger Beguint.

Geboeid
De feiten gaan terug op de nacht van 26 op 27 oktober 2006 en vonden plaats in de woning van het slachtoffer in Pont-à-Celles. Beguint werd thuis aangetroffen op een stoel, de voeten geboeid en de handen achter zijn rug vastgebonden. Over zijn hoofd hing een trainingsvest. Het slachtoffer was een vriend van Christine Schoenaers.

Vertrouwen misbruikt
Zij beweert dat ze enkel bij de moord aanwezig was, zonder meer. Rappez stelde dat Schoenaers hem had aangezet om te gaan stelen bij Beguint. Bij de uitspraak woog voor de jury mee dat Christine Schoenaers (57) het vertrouwen van het slachtoffer heeft misbruikt en haar mededader heeft gemanipuleerd.

Spijt
Bij de bepaling van de strafmaat voor Olivier Rappez (39) werd rekening gehouden met het extreme geweld, maar ook met de psychologische kwetsbaarheid van de dader, zijn spijt en zijn financiële problemen. (belga/tdb)