Schisma dreigt bij Open Vld: Mathias De Clercq pleit voor paars-groene coalitie

Mathias De Clercq pleit als eerste Open Vld’er openlijk voor een federale paars-groene coalitie.
Wannes Nimmegeers Mathias De Clercq pleit als eerste Open Vld’er openlijk voor een federale paars-groene coalitie.
De Gentse burgemeester Mathias De Clercq pleit als eerste Open Vld’er openlijk voor een federale paars-groene coalitie. “Ik besef dat deze visie is als vloeken in de kerk. Maar zwijgen is geen optie meer”, stelt hij in een opiniestuk in De Standaard.

“In plaats van paars-groen als ‘onmogelijk’, ‘onwenselijk’ en ‘laatste optie’ te bestempelen, zouden socialisten, liberalen en groenen deze mogelijkheid moeten aangrijpen voor een complete change of mind. Paars-groen: niet van moeten, maar uit overtuiging”, klinkt het. De Clercq distantieert zich van die liberalen “die blijven geloven dat er geen andere optie is en dat de N-VA absoluut in de regering moet zitten”.

Partijstandpunt is niet gewijzigd

Onder meer federaal fractieleider Egbert Lachaert en vice­premier Alexander De Croo hebben al duidelijk aangegeven dat paars-groen voor hen geen optie is. “Zonder de PS en de N-VA zul je geen stabiele regering krijgen”, aldus De Croo. Een regering vormen met Ecolo acht Lachaert alleen mogelijk “als het zijn programma ritueel verbrandt”. De partijlijn in het hoofdkwartier is dat paars-geel “moeilijk” is, maar paars-groen “moeilijker”.

“Mathias is burgemeester in Gent in een paarsgroene coalitie en ik heb begrip dat dat zijn persoonlijk standpunt is”, zegt Lachaert. “Maar het partijstandpunt is niet gewijzigd: wij streven bij voorkeur na dat PS en N-VA als twee grootste partijen deelnemen aan de regering”.

Wantrouwen en gekibbel

De Clercq sabelt de paars-gele piste neer. Hij omschrijft ze als de coalitie van “machteloosheid, wantrouwen en gekibbel”. “N-VA en PS willen gewoon niet werken met elkaar”, zei De Clercq daarover in de Ochtend op Radio 1. “Dat is een doodlopend straatje en dat heeft lang genoeg geduurd”, verwees hij naar de tot nu toe mislukte onderhandelingen. “En er is wel degelijk een andere mogelijkheid.” De Clercq leidt zelf in Gent een college van Open Vld, Groen, sp.a en CD&V. “Het swingt in Gent, paars-groen, er worden keuzes gemaakt, dus het kán”, zei de burgemeester.

Hij zei ook nog dat hij zijn voorzitster, Gwendolyn Rutten, op voorhand had ingelicht dat hij zijn “diepe overtuiging” zou kenbaar maken. Hij zei niet te geloven dat zijn oproep tot verdeeldheid in zijn partij zal leiden. “Strategische overwegingen zijn één ding, maar het belang van het land gaat voorop.” Tot slot gaf hij aan geen kandidaat-voorzitter van Open Vld te zijn. “Ik heb daar op dit moment geen tijd voor.”

Onbegrijpelijk

Bij de N-VA wordt verbaasd gereageerd op het pleidooi van De Clercq. “Het mag duidelijk zijn dat wij huiveren voor de plannen van de PS”, zegt Kamerlid en Gents gemeenteraadslid Anneleen Van Bossuyt. “Ze wil de Vlamingen miljarden doen betalen om haar kiezers te bedienen, terwijl het de bedrijven in moeilijke tijden al moeilijker dreigt te worden gemaakt. Bovendien staat de PS voor een beleid dat laks is op het vlak van veiligheid en migratie. Het is onbegrijpelijk dat er Open Vld-toppers zijn die in dat verhaal willen meestappen.”

Van Bossuyt is naar eigen zeggen niet gerust in het beleid van een paars-groene coalitie zoals die ook in Gent op de been is gebracht. “Als ik De Clercq op de radio hoor zeggen dat ‘Gent swingt’, maar tegelijk zie welke maatregelen er in Gent worden genomen... Als het federaal dezelfde richting zou uitgaan, dan houd ik mijn hart vast.” Van Bossuyt verwijt de ploeg van De Clercq onder meer “het stimuleren van de thuistaal in de klas” en het ontbreken van een vereiste “neutraliteit aan de loketten”.

Als Open Vld en eventueel ook CD&V, waarmee de N-VA in de Vlaamse regering zit, in een paars-groen project zouden stappen, “dan is dat hun verantwoordelijkheid”, zegt Van Bossuyt. “Het is ook aan informateur Paul Magnette om hiermee te doen wat hij nodig acht, hij is aan zet.”

De Clercq weekte ook op Twitter enkele N-VA-reacties los met zijn oproep voor een paars-groene federale regering.
275 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pascal de bruycker

  we hebben al genoeg ellende gehad met paars groen en paars , blijkbaar hebben sommigen een kort geheugen . Na al die jaren zijn we nog de uitlopers van die ellende proberen boven te komen . Een zoveelste vernedering voor de Vlamingen mocht die paars groene regering er komen . Hou u maar bezig met Gent ...want ook daar gaat het niet echt goed .

 • Walther Vanden Broele

  Mr Danny Govaerts de top van de Open VLD is niet zo zwak dat ze dit niet durven terecht wijzen. De top van de Open VLD laat een ballonnetje op om te zien hoe de rest daarop zal reageren. Dit is een wezenlijk verschil. Mevrouw Ruten zou haar natte droom willen zien werkelijkheid worden.

 • Jan Govaert

  Dat is al een tijd afgesproken, met Wilmes in de cockpit ruiken ze hun kans.

 • Hendrik Goris

  Meester! Ze zijn weer bezig met titels die de inhoud tegenspreken.

 • Lea Van Heybeeck

  VLD heeft maar één doel en dat is macht en postjes. Samen met CD&V zijn zij de meest onbetrouwbare partijen. Zij zullen de Vlamingen verraden zoals ze dit al heel veel jaren gedaan hebben.