Scherpe kritiek op voorstel Groen om flexi-jobs af te schaffen: “Niet met ons”

Bart Tommelein.
Photonews Bart Tommelein.
Groen wil komaf maken met de flexi-jobs. Dat zei voorzitster Meyrem Almaci in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Gwendolyn Rutten en Bart Tommelein van Open Vld en Hendrik Bogaert van CD&V reageren scherp op die stellingname van Groen. “Dat zal dan zonder ons moeten gebeuren”, aldus Tommelein.

"Flexi-jobs gaan ten koste van de waardigheid van werk en duwen kwetsbare groepen uit hun job. Het lijkt ons geen goed idee om op dat elan verder te gaan”, stelde Almaci vanochtend.

De flexi-jobs werden eind 2015 in het leven geroepen, onder meer om komaf te maken met zwartwerk in de horeca. Iemand die minstens vier vijfde werkt bij een andere werkgever, kan sindsdien onbeperkt bijverdienen in cafés of restaurants. Sinds 2018 bestaat het systeem ook voor de kleinhandel.

Maar Groen is allesbehalve fan. "Het lijkt ons geen goed idee om op dat elan verder te gaan", aldus Almaci. "Maak komaf met die flexi-jobs en kies voor de zuivere oplossing, namelijk een verlaging van de lasten op arbeid.”

Gwendolyn Rutten.
Baert Marc Gwendolyn Rutten.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is het daar niet mee eens. "Wij willen de flexi-jobs uitbreiden naar de hele private sector. Meer helpende handen, eenvoudig en betaalbaar", zegt zij op Twitter. "Wie flexi-jobs wil afschaffen, zal ons tegenkomen. Hier vechten we voor."

Rutten krijgt bijval van West-Vlaams Open Vld-kopstuk Bart Tommelein. "Flexi-jobs geven mensen die willen werken en bijverdienen die kans. En ze geven de ondernemers en kleine zelfstandigen zuurstof", zegt hij op Twitter. "Dit is een groot succes en met Open Vld willen we dit verder uitbreiden. Wie de flexi-jobs wil afschaffen, zal dit zonder ons moeten doen."

Ook CD&V reageert kritisch. "Groen wil nu ook de flexi-jobs afschaffen. Opnieuw in opdracht van Ecolo (Franstalige groene partij, red.) rijden tegen de welvaart en de jobs van Vlaanderen in", zegt Kamerlid Hendrik Bogaert. "Groen is meer en meer het vertaalbureau van Ecolo in Vlaanderen."

Hendrik Bogaert.
Geert De Rycke Hendrik Bogaert.44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pieter De Ruyter

  Flexijob =legaal zwartwerk,net zoals al die poetsvrouwen uit Polen met van die dienstencheques.Ik betaal nu via mijn belastingen de kuisvrouw van mijn baas,de ideale liberalenwereld.

 • Raoul Rouma

  Moet die nu elke dag in de krant. Zijn opmerkingen zijn geen cent waart omdat die morgen het tegenovergestelde predikt. Man met een zéér groot ego maar kan weinig rekenen op zijn ontbrekend intellect(aangeboren). Speelt in een veel te hoge klasse in verhouding van zijn kunnen.

 • Eric Urkens

  Mevrouw Almaci, de helft van de economie in Borgerhout draait zwart. Ik hen het vermoeden dat dit op vele plaatsen niet anders zal zijn. Mest eerst die stal uit.

 • Lucien Peeters

  Dus de VLD en de donkerblauwe N-VA pleiten voor meer 'hamburgerjobs'. Drieof zelfs meer jobs uitoefenen op alle onmogelijke tijdstippen en op het eind van de maand nog niet eens toekomen.

 • San Pauwels

  Flexi-jobs zijn enkel voor mensen die al een job hebben en daar wringt het schoentje. Het is en blijft een vorm van discriminatie. Je kan dan net zo goed zwartwerk tolereren: de sociale zekerheid ontvangt dan ook geen inkomsten en dat in tijden van een grote staatsschuld. Wanneer men voldoende verdient, hoeft men ook geen flexi-job uit te oefenen. Wie gepensioneerd is, zou geen job meer hoeven te doen om rond te komen.