Schept De Wever vanavond duidelijkheid over Vlaamse formatie?

Klaas De Scheirder
N-VA houdt vanavond een overleg met onder meer de voorzitter, de ondervoorzitters en de partijdirecteur. Dat overleg vindt elke dinsdag plaats, maar deze keer zou er een beslissing over de Vlaamse formatie kunnen worden genomen. Vlaams Belang waarschuwt: "Als PS wordt gebruikt om Vlaams Belang te dumpen, zou dat wel heel ironisch zijn."

De federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zouden er niet in zijn geslaagd PS en N-VA dichter bij elkaar te brengen, zo klonk het eerder vandaag. De Franstalige socialisten zouden blijven weigeren om te praten met N-VA. De twee informateurs zouden van plan zijn hun opdracht maandag terug te geven aan de koning - al wordt dat nieuws intussen alweer genuanceerd. De info zou op zijn minst “voorbarig” zijn.

Snellere koers

De afkeer van PS voor de Vlaamsnationalisten heeft echter ook een weerslag op de Vlaamse formatie. Formateur Bart De Wever maakte de afgelopen weken immers niet veel haast met zijn taak, om een eventuele federale opening af te wachten. Als die druk wegvalt, zou de Vlaamse formatie voortaan haar eigen, snellere, koers kunnen gaan varen.

Vlaams Belang

De laatste die op gesprek ging bij De Wever was Vlaams Belang, op zaterdag 15 juni alweer. Groen en sp.a werden sinds de tweede ronde niet meer uitgenodigd en volgens een bron zouden ook CD&V en Open Vld na 15 juni niet meer bij De Wever zijn geweest. 

N-VA houdt vanavond, zoals elke week, dagelijks bestuur. Mogelijk volgt daarna een communicatie, is te horen bij de partijtop. Vlaams Belang waarschuwt, en haalt er de verkiezingsresultaten van 26 mei nog eens bij. "De drie Vlaamse regeringspartijen hebben die dag 19 zetels verloren in het Vlaams Parlement. Gewoon samen verder regeren zou een ontkenning zijn van het verkiezingsresultaat", zegt onderhandelaar Chris Janssens.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Herbots

  Marc Stadham, en dan 40% is onvoldoende om te regeren ge zult geen enkele andere partij vinden die dan mee wil met VB.

 • Peter Janssen

  Toch simpel: als nva weigert met VB samen te gaan door er een verliezer bij te nemen om de 'democratische' meerderheid te halen, dan gaan we opnieuw kiezen zodat VB de meerderheid haalt en zíj bepalen wie met hen mag besturen.Laat de bevolking de knoop maar doorhakken zoals in een échte democratie.Voor mijn part besturen pvda en VB, dat zou pas interessant worden.En bij patstellingen:bíndende referenda!

 • Annie Broeckx

  België is nog wel een land maar niet meer het land van de Belgen.Brussel en haar gemeenten worden al geleid door allochtonen.De walen zijn devolgende en als ge de steden langs Vlaamse kant bekijkt moet ge als Vlaming gaan nadenken.

 • Guido Dyck

  VLD doet altijd mee, ze moeten zelfs niet weten wat hetakkoord inhoud,als ze d'r maar bij zijn !Betaald als super CEO's maar in feite zakkenvullers in dikke mercedes/bmw.

 • daniel d'hulst

  Het is wel niet NVA die VB tegen houdt maar wel die andere partijtjes. Met hun 2 gaat het niet echt er moet een 3de bijkomen. Maar wie ? Indien niemand dan maar terug nieuwe verkiezingen