Schepen vastgelopen door ijsvorming: ijsbreker moet kanaal vrijmaken

Archiefbeeld: ijsbreker in actie op de Leuvense Vaart
Vertommen Archiefbeeld: ijsbreker in actie op de Leuvense Vaart
De aanhoudende koude speelt ook de scheepvaart parten. Op het kanaal Bocholt-Herentals liepen door ijsvorming twee schepen vast, waardoor waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg een ijsbreker moest uitsturen. Over heel Vlaanderen valt de hinder evenwel mee, klinkt het. 

De scheepvaart in Vlaanderen wordt continu op de hoogte gehouden van eventuele ijsvorming op de bevaarbare waterwegen. Op een deel van het kanaal Bocholt-Herentals is er sprake van "moeilijke bevaarbaarheid" door "middelzwaar verspreid drijfijs".

"Een van onze ijsbrekers is uitgestuurd, nadat twee schepen op het kanaal waren vastgelopen, één aan de sluis in Mol en één aan de brug in Geel-Larum. Een andere ijsbreker blijft stand-by", zegt woordvoerster Liliane Stinissen. 

Een ijsbreker vaart volgens haar niet vaak uit. "Ik denk dat het de tweede keer is dat ik dit meemaak op het zestal jaar dat ik hier nu werk", zegt ze.
Volgens de woordvoerster is er ook een vaarverbod op het kanaal Ieper-IJzer, alsook op het Lokanaal en een stukje van het kanaal Bossuit-Kortrijk, al worden die waterlopen alleen voor de pleziervaart gebruikt.

"We verwachten dat het niet meteen slechter gaat worden. Zeker overdag blijft de situatie stabiel, maar we blijven het goed in de gaten houden", besluit Stinissen.

Archiefbeeld van een ijsbreker in het kanaal Kotrijk-Bossuit
Henk Deleu Archiefbeeld van een ijsbreker in het kanaal Kotrijk-Bossuit12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Overveldt

  Bij sneeuwval staat in Wallonië ook alles stil. Dat die schippers gewoon aan de steiger blijven liggen.

 • Theo Van Hoof

  bjorn sarrazyn als er al een boot is doorgevaren kan je schaatsen vergeten. Op Leuven Dijle is varen nog altijd mogelijk. Van Leuven tot Zennegat. Vele plaatsen zijn niet eens dicht gevroren.

 • walter mertens

  Verbieden staat op de 1ste blz van het B woordenboek . verder komen ze niet . sukkels

 • Erwin Lambrechts

  door een vaarverbod vriezen die kanalen dicht natuurlijk maar verbod doen ze graag hier in belgie

 • bjorn sarrazyn

  Het vaar verbod is wel om te kunnen schaatsen als het blijft vriezen hier voor dewaterlopen van het pleziervaren, in nederland ook grotere kanalen dacht ik