Schauvliege wil weten of u een kachel heeft: "Mogelijk komt er verplichte registratie"

Minister Schauvliege wil het aantal kachels in Vlaanderen in kaart brengen.
Thinkstock/Belga Minister Schauvliege wil het aantal kachels in Vlaanderen in kaart brengen.
Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil het aantal kachels in Vlaanderen in kaart brengen. "Mogelijk komt er een verplichte registratie bij de verkoop van woningen of wordt het opgenomen in de Woningpas", verklaarde de minister vandaag in het Vlaams Parlement.

Bij de opening van Batibouw kondigde Schauvliege vorige donderdag al aan dat ze de Vlaming met een premie wil aanzetten om oude, vervuilende kachels te vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar. De premie maakt deel uit van een 'Green Deal', met onder meer de producenten. Die moet in het voorjaar worden gefinaliseerd.

N-VA is geen fan van de maatregel. "Ik denk niet dat er echt schone kachels bestaan die geen fijn stof uitstoten, wat men ook beweert", zegt Wilfried Vandaele. "Een premie uitloven voor het vervangen van een slecht presterende kachel door één met een iets minder slechte houtverbranding... Ik weet niet of dat een goed signaal is naar mensen die geen hout verbranden. Misschien zouden die dan een nog hogere premie moeten krijgen." Vandaele wees er ook op dat de tests van kachels in een labo worden uitgevoerd. "Dat doet een belletje rinkelen. Daar hebben we al eens mee te maken gehad in de auto-industrie."

Stookadvies

Schauvliege kon nog geen verdere details geven over de premie. Ze verklaarde wel dat ze het aantal kachels in Vlaanderen in kaart wil brengen. "Mogelijk komt er een verplichte registratie bij de verkoop van woningen of wordt het opgenomen in de Woningpas", zei ze.

Vorige week riep de Vlaamse Milieumaatschappij de bevolking nog op om enkele dagen geen hout te stoken in haarden of kachels. Dat doen ze wanneer er hoge fijnstofconcentraties gemeten worden. Houtverbranding beperken op die dagen heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid.

Volgens de technologie federatie Agoria moeten kachels die ouder dan tien jaar zijn worden vervangen. Open haarden en oude kachels (van voor 2011) stoten 12 keer meer fijn stof uit dan een moderne kachel. De oudere kachels halen bovendien minder rendement. Agoria wijst ook op het belang van 'juist stoken'. Het gebruik van voldoende gedroogd hout, de juiste aanmaakblokjes en het ecologisch ontsteken van het vuur dringen de uitstoot van fijn stof terug.
1.150 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Temmerman

  Er bestaan fijnstof filters om op de schoorsteen te plaatsen. Misschien beter daarvoor een subsidie toekennen..

 • LUC VAN DER VEKEN

  De luchtvaart is verantwoordelijk voor 5% CO 2 en de scheepvaart voor 3% CO 2 en industrie voor 40% en de rest zijn die smerige vervuilende kachels en allesbranders in huizen , garages en tuinhuizen over heel de wereld al naargelang de seizoenen.

 • Albert Hendrix

  subsidies voor vervuilers, doet dat niet denken aan subsidies om dieselauto te kopen en hem nu te bannen om dat hij te veel vervuild. achterlijke praat van iemand die niet weet waarover ze praat en alles verteld dat haar medewerkers haar voorzeggen.

 • Tom Henri

  Ik ben voor het moment op hout aan het stoken. Normaal gezien stook ik op een pelletkachel maar die is letterlijk ontploft. Dus geen hout is geen vuur! Kou lijden dus. Echt waar er moet een rode revolutie komen. Oktober 1918. Dringend!

 • Jan Baroen

  Iedereen is tegen vervuiling en voor een propere, gezonde omgeving, maar als het over kachels of open haarden gaat, mag vervuiling plots wel. Hoe hypocriet kan men zijn? Ofwel koopt men een minder vervuilende (geregistreerde) kachel ofwel betaalt men een boete en milieubelastingen zoals het hoort. Nu iedereen aanvallen en afschieten die er ook maar één woord durft over zeggen, is heel asociaal en egoïstisch.