Schauvliege wil roken in auto in bijzijn van kinderen verbieden

Thinkstock
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil het roken in auto's met kinderen verbieden als de federale regering geen initiatief neemt. Schauvliege volgt daarmee het voorbeeld van haar Waalse collega en kreeg steun van alle partijen in het Vlaams parlement.

Schauvliege stelde haar plannen deze namiddag voor in het parlement. Zelf is ze een grote voorstander van een rookverbod, maar voorlopig wil ze nog overleg op federaal niveau afwachten. Komt er niet voldoende vooruitgang op federaal vlak, dan is de minister bereid zelf een verbod in te stellen.

In Wallonië stelde de regering gisteren voor roken in de auto waar kinderen bij zijn te verbieden nu een federaal initiatief uitblijft. De nieuwe milieu-inbreuk zal er worden bestraft met een boete van 150 euro. Het gaat voorlopig nog om een ontwerpdecreet, maar zal eind volgend jaar van kracht gaan.

Vlaamse kapstok

De minister erkent dat de bevoegdheid voor zo'n verbod in de eerste plaats federaal ligt, maar er kan ook een Vlaamse 'kapstok' zijn. "Ik heb het even nagegaan: er is een decretale bevoegdheid die spreekt over de link tussen luchtkwaliteit en gezondheid. Dat zouden we kunnen aangrijpen om dat verbod effectief in Vlaanderen door te voeren", aldus Schauvliege.

De CD&V-minister hoopt dat ze nog "in snelheid genomen" wordt door het federale niveau. "Maar als dat niet lukt, zullen we dus doorgaan met de decretale teksten die in Vlaanderen op de tafel liggen", aldus minister Schauvliege.

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).
BELGA Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Kom op tegen Kanker: "Schauvliege kan op onze steun rekenen"

Kom op tegen Kanker reageert tevreden op de plannen van minister Schauvliege. De organisatie ijvert al jaren voor een rookverbod in de wagen als er kinderen bij zijn. "Frankrijk, Ierland, Engeland, Wales en Italië hebben al een rookverbod in de wagen in het bijzijn van kinderen ingevoerd. Hopelijk volgt België snel. Als het federaal parlement er niet uitgeraakt, doe het dan op Vlaams niveau. De ministers Schauvliege en Vandeurzen, de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement kunnen alvast op onze steun rekenen", zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Vorig jaar pleitte federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block al voor een rookverbod in wagens in aanwezigheid van minderjarigen onder 16. Ze rekende op het parlement om dat te realiseren. Er bestaat wel nog discussie over de leeftijdsgrens: 16 of 18.

Uit onderzoek blijkt  dat 93 procent van de Belgen achter het verbod staat. Bij de rokers gaat het om 88 procent van de ondervraagden. Een auto waarin gerookt wordt, bevat 27 keer meer kankerverwekkende stoffen dan een huis, aldus de Nationale Coalitie tegen Tabak.
209 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Andy De Schieter

  Diegenen die willen roken, zullen roken. Rijden met de gsm aan het oor blijft men ook doen.

 • CHRIS VERCRUYSSE

  Ik vind dat de regering dit niet mag verplichten. Ok, toegegeven, ik ben ook voor het feit om niet te roken in de auto met kinderen erbij, maar ik wens nog steeds zelf te kiezen wat ik doe. Dat moet niet opgelegd worden. Gewoon gezond verstand hebben is genoeg.

 • karien denil

  een verstandige ouder doet dit nu al….met reden…maar dan dit voorstel : wie gaat dit controleren ? Jullie (wetstraat) blijven nu al allemaal op jullie burooke zitten om nieuwe regels uit te vinden en nog en nog en nog …wie gaat controleren ? Wees realistisch !!

 • Marissa Van Oostevelde

  Ben zelf WEL roker en ben hier zeker voorstander van. Net zoals buiten roken en als je buiten rookt proberen om er steeds voor te zorgen dat anderen geen last hebben van mijn rook. Roken is mijn keuze en daar probeer ik zo min mogelijk mensen mee lastig te vallen. Bij ons noemden ze dat vroeger gewoon respect voor uw medemens.

 • Tom Haezebrouck

  Velen beginnen hun zin met ik ben een niet roker en heb geen problemen met roken in de auto. Dikke zever is dat want ik moet de eerste niet roker nog tegenkomen die dit zegt.