Schauvliege wil regels in bossen veranderen: "Bezoekers mogen overal lopen, behalve waar het verboden is"

Thinkstock
Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) wil de regels in openbare bossen veranderen, in functie van een betere beleving. Dat kondigde de minister vrijdag aan op het zogenaamde Bosforum. Dat is een groep experts en betrokkenen die een toekomstvisie voor het bos in Vlaanderen heeft uitgewerkt. De Vlaamse organisatie voor bosbehoud (Bos+) reageert afwijzend, schrijven de kranten van Mediahuis.

Bezoekers mogen vandaag in openbare bossen alleen lopen waar het toegestaan is: op wegen of in speelzones. Schauvliege wil een initiatief nemen om die regel om te draaien: je mag overal lopen behalve waar het verboden is, bijvoorbeeld omdat de natuur er kwetsbaar is.

"Natuurbeleving als sleutel voor het ontdekken en het waarderen van de natuur ligt mij na aan het hart", zei de minister op de conferentie. "Wandelen, spelen, lopen, sporten, kuieren, ravotten: natuur brengt mensen samen."

Joke Schauvliege.
BELGA Joke Schauvliege.

"Niet werkbaar"
Op veel steun van Bos+ hoeft Schauvliege niet te rekenen. "Op het eerste gezicht klinkt dit misschien sympathiek", zegt directeur Bert De Somviele. "Maar wij vrezen dat dit niet werkbaar is, op termijn de draagkracht van bossen ondermijnt en bovendien geen antwoord biedt op de vragen van jeugdbewegingen naar meer speelterreinen." 

De Somviele vreest onder meer dat wandelaars niet zullen weten waaraan zich te houden. Voor hem hebben jeugdbewegingen speelzones nodig in de buurt van kampplaatsen of hun lokalen, en hoeven de algemene regels daarvoor niet gewijzigd te worden.

Schauvliege plant nog een decreet om de bebossingsgraad op te krikken in gebieden die in de ruimtelijke plannen als bos staan aangeduid. Ze wil ook voort inzetten op de structuur en diversiteit van de bossen, met een groter aandeel van inheemse soorten.
79 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Greit Deleu

  Eindelijk terug naar normaal. Elk verbod is er een te veel. Maar als ze nu nog begint met op alle vrije plaatsen bomen te planten dan zijn we goed bezig. En ik weet veel plekjes.

 • Ian Vandenbossche

  Oer- en oerdom. Elke voetstap naast het pad heeft een blijvende impact op de natuur. Dat is de reden waarom bvb in de bergen gevraagd wordt om enkel op de paden te wandelen. Je geniet niet met je voeten van de natuur, maar met je ogen.

 • Karel Van Geel

  Eindelijk want de groen terroristen willen overal bos maar men mag van hen er niet vangenieten. Mensen willen wandelen door bos en dal zonder door extremisten tegen gehouden te worden.

 • Ramon Simon

  Als wandelaar zie ik het nut er niet van in. Soms wijk ik wel af van het pad om een boom of plant van dichter te bekijken. Op sommigen domeinen zijn rustplekken waar je niet mag komen en op sommigen plaatsen mag je niet met de hond komen. De inpakt van 1 wandelaar is beperkt. Maar hier willen ze meteen bosspellen organiseren. Ja als heel de scouts zomaar overal rondloopt heeft dat wel een impact.

 • rita steenmans

  waarom zouden we dat niet mogen , vroeger werd er in de bossen gespeeld en geravot , nu mag niets meer door enkele verzuurde personen die denken de wereld te kunnen redden door de zotste ideeën eerst