Schauvliege wil Europese luchtvaarttaks: “Het is veel te goedkoop om te vliegen”

Photo News
België wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn en dat vereist drastische maatregelen. Een daarvan is volgens Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege de invoering van een luchtvaarttaks op Europees niveau. Ze pleit daarnaast ook voor een algemene klimaattaks.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De maatregelen kaderen in de gezamenlijke inspanningen die de hele wereld moet leveren om de opwarming van de aarde onder 1,5 graad Celsius te houden. “Het is nodig willen we voor onze kinderen en kleinkinderen zorgen dat het hier nog leefbaar is op onze aarde”, zegt Schauvliege in Villa Politica.

Het is op dit moment veel te goedkoop om te vliegen, je betaalt niet mee voor de milieuschade die daardoor wordt aangericht.

Joke Schauvliege, CD&V

Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen, zegt ze, maar dat geldt niet alleen voor de burger. De luchtvaart wordt volgens de minister nog veel te weinig geviseerd, net als de scheepvaart en de industrie. Er zullen dan ook een aantal onpopulaire maatregelen getroffen moeten worden. De CD&V-politica steunt daarom ook het idee van de Europese Commissie om een luchtvaarttaks in te voeren. “Het is op dit moment veel te goedkoop om te vliegen, je betaalt niet mee voor de milieuschade die daardoor wordt aangericht”, aldus Schauvliege. 

“Ik zou het zelfs willen opentrekken. Ik denk dat je naar een algemene klimaat- of CO2-taks moet gaan. Bepaalde producten die niet goed zijn voor de CO2-uitstoot, daar moeten we vanuit Europa voor zorgen dat die minder aantrekkelijk zijn en dat die ook niet zomaar ingevoerd kunnen worden van buiten Europa”, klinkt het verder.

Voor Schauvliege is het belangrijk dat de bevolking inziet waarom dergelijke stappen genomen worden. “Je moet als regering zorgen dat je maatschappelijk de mensen mee hebt”, aldus de minister. Ze verwijst daarbij naar acties zoals die van de ‘gele hesjes’: die mensen komen op straat, omdat ze niet begrijpen waarom ze die inspanningen moeten doen. “Het is heel belangrijk dat we tonen dat er ook een voordeel in zit voor de mensen zelf”, stelt ze.
986 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Verstraete

  Als alles op elektrisch rijd lijk wat ze zeggen wat anozele taks gaan ze dan uitvinden want ze vinden van alles uit in Brussel moet ringlijn niet meer slim zijn e voor menister te worden juist de mensen hun geld af nemen

 • Laurette Van Kets

  Schauvliege neemt steeds de fiets of stapt overal naartoe door kale wegen, straten, bossen enz. Want het kappen van bossen danken we aan Schauvliege. Met dank zoveelste zakkenvuller.

 • billy brenders

  Taxeren maakt de planeet niet gezonder hoor, integendeel plus het gaat vele luchtvaartmaatschappijen ten onder doen gaan. Er is een reden waarom goedkoop vliegen een fenomeen is van tegenwoordig. Het is omdat deze bedrijven nu al moeite hebben met het hoofd boven water te houden door al de belastingen die de Europese unie plus het land waar ze landen en vertrekken moeten aan betalen. Maar daar spreekt ze natuurlijk niet over.

 • Wim Kuyps

  Fout, leg strengere bouwnormen voor aan de vliegtuigbouwers, zo zullen de tickets ook duurder worden maar dan komt deze prijsverhoging ten gunste van het milieu en niet in de bodemloze put van de schatkist. En annuleer de bestelling van de straaljagers.

 • Wim Kuyps

  Verkapte vorm van belastingheffing. Zal niets opbrengen voor het milieu