Schauvliege: "Wie niets doet, kan natuurlijk ook niets fout doen"

Ondanks de scherpe kritiek die ze oogst voor haar M-score, een mobiliteitsscore voor woningen, lijkt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zich gesteund te voelen in de Vlaamse regering. Ze blijft haar idee dan ook verdedigen. "Als je echt verandering wilt op het vlak van duurzame mobiliteit, denk ik dat dit een bruikbaar instrument is", zei ze in 'Villa Politica'.

Geconfronteerd met de kritiek op haar voorstel, stelde Schauvliege in 'Villa Politica' dat "een aantal coalitiepartners op de tribune bevestigden dat er iets gedaan moet worden aan de link tussen mobiliteit en ruimtelijke ordening". Volgens haar kan dat met de M-score. "En ik heb daarnet ook gehoord dat ze mij daarin steunen."

Nochtans kreeg haar voorstel gisteren en vandaag heel wat tegenkanting. N-VA-fractieleider Matthias Diependaele en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten spraken van een "betuttelend idee" en "pure kafka". Mercedes Van Volcem (Open Vld) noemde de M-score vandaag in het Vlaams Parlement een "onding".

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten (foto) spraken van een "betuttelend idee" en "pure kafka".
BELGA N-VA-fractieleider Matthias Diependaele en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten (foto) spraken van een "betuttelend idee" en "pure kafka".

"Resultaten afwachten"

Maar ondanks die kritiek "heb ik ook gehoord dat onder andere N-VA zegt akkoord te zijn dat de link tussen ruimtelijke ordening en mobiliteit nog veel meer moet gelegd worden". Volgens Schauvliege heeft alleen Open Vld zich tot nu toe openlijk tegen de M-score uitgesproken.

Iets waar ze zich overigens over verwondert, gezien de M-score een proefproject is dat al loopt in Gent, waar Open Vld mee in het bestuur zit. "In de Vlaamse regering hebben we bovendien afgesproken werk te maken van een eengemaakt attest, en iedereen was het erover eens dat dit eventueel een instrument is dat daar deel kan van uitmaken."

De minister wil de M-score dus nog niet definitief naar de prullenmand verwijzen. "Het project loopt op dit moment al. Als we de resultaten hebben, zullen we zien wat we ermee doen."

'Het project loopt op dit moment al. Als we de resultaten hebben, zullen we zien wat we ermee doen'

Joke Schauvliege