Schauvliege vervangt Peter Van Rompuy als eerste ondervoorzitter Vlaams Parlement

Joke Schauvliege
BELGA Joke Schauvliege
Gewezen CD&V-minister Joke Schauvliege vervangt Peter Van Rompuy als eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement. Van Rompuy zelf werd vorige week aangeduid als fractieleider van de CD&V-fractie ter vervanging van Koen Van den Heuvel. Die laatste is dan weer vorige week Vlaams minister geworden in de plaats van Joke Schauvliege, die ontslag nam na omstreden uitspraken over de klimaatbetogingen.

Koen Van den Heuvel zetelde al sinds 2004 in het Vlaams parlement en was gespecialiseerd in financiën, begroting, innovatie en werk. Sinds 2012 was hij fractievoorzitter voor CD&V. Hij was ook al sinds 1997 burgemeester van Puurs, vandaag de nieuwe fusiegemeente Puurs-Sint-Amands. Voormalig burgemeester van Sint-Amands Peter Van Hoeymissen (CD&V) volgt Van den Heuvel op.

De promotie voor Van den Heuvel was geen al te grote verrassing. Hij krijgt nu nog even de tijd als minister om zijn naamsbekendheid te vergroten voor de verkiezingen van 26 mei. Van den Heuvel zal dan de Vlaamse lijst trekken in de provincie Antwerpen en moet zo opboksen tegen onder andere N-VA-voorzitter Bart De Wever, wat sowieso al geen gemakkelijke opdracht beloofde te worden voor CD&V. Elke minuut extra media-aandacht is dan meegenomen. Van den Heuvel behaalde in 2014 vanop de derde plaats 16.775 stemmen. 

Van Rompuy

Peter Van Rompuy, die sinds 2012 in het parlement zetelde, volgt Van den Heuvel op zijn beurt op als fractieleider. De 38-jarige Van Rompuy is op 26 mei eveneens lijsttrekker, maar dan in zijn thuisprovincie Vlaams-Brabant. 

Peter Van Rompuy
BELGA Peter Van Rompuy

Ontslag

Joke Schauvliege nam op 5 februari ontslag als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw nadat ze onder vuur was komen te liggen door een toespraak bij het Algemeen Boerensyndicaat. Daarin had ze de klimaatbetogingen van de voorbije weken bestempeld als een complot tegen haar, iets wat door de Staatsveiligheid zou zijn bevestigd. Ze verontschuldigde zich voor die “verbale uitschuiver”, maar kon naar eigen zeggen niet langer functioneren als klimaatminister, zo maakte ze zelf bekend op een persconferentie.

Schauvliege zal Peter Van Rompuy vervangen als eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement. De vergoeding voor de uitoefening van de functie van ondervoorzitter of secretaris van het Vlaams Parlement bedraagt op jaarbasis 13.485 euro bruto, aangevuld met een forfaitaire kostenvergoeding van 8.091 euro bruto. Zo staat op de website van het Vlaams Parlement te lezen

Elke Vlaamse volksvertegenwoordiger heeft ook recht op een parlementair inkomen, dat bestaat uit een parlementaire vergoeding, een forfaitaire vergoeding van kosten, een eindejaarspremie, en vakantiegeld. De parlementaire vergoeding bedraagt 53.511 euro (100%) op jaarbasis. De forfaitaire vergoeding van kosten bedraagt 14.983,08 euro (100%) op jaarbasis. Deze forfaitaire vergoeding dekt alle kosten en lasten verbonden aan de uitoefening van het parlementair mandaat, met uitzondering van de reiskosten bedoeld in artikel 12.

Bekijk ook:
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Dyck

  Slogan voor alle politici " Samen voor ons eigen"

 • Ronny Biesen

  Ja, ik had het toch voorspeld dat na het gejank ze weer zou opduiken. De Belgische politiek is puur bedrog en schandalig. Ze lachen de gewone burger uit recht in ons gezicht. Er is inderdaad vernieuwing nodig, maar niet met de traditionele partijen. Die blijven ons beliegen en bedriegen en uitlachen.

 • Dave Janssens

  Als daarmee bereikt moet worden dat al die deelstaten waar nooit een kat om vroeg totaal ongeloofwaardig en een beetje veel corrupt zijn, missie geslaagd zou ik zeggen. Ik zei gisteren nog aan een kennis; je zal zien ze doen er binnen en buiten de partij alles aan en ze zal gewoon weer verkozen worden en gaan bepalen. Het heeft niet eens een dag geduurd. Alleen is de kwaliteit van dit huzarenstukje zo mogelijks nog schaamtelozer.

 • Lydia De Lathauwer

  Alle ze is weer onder de pannen!!! Man man man toch!!! Moesten wij zo nen blunder maken op het werk, niemand zou ons een ander postje aanbieden hoor!!! En al helemaal niet zo'n salaris!! Wat een klucht!!!

 • Filip Catz

  De stoelendans truc.