Schauvliege: "Premie om oudste kachels te vervangen komt er dit voorjaar aan"

Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege: "Het is onze intentie om te gaan werken met een premie."
BELGA Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege: "Het is onze intentie om te gaan werken met een premie."
Met een premie wil Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de Vlaming aanzetten om een oude, vervuilende kachel te vervangen door een nieuw, milieuvriendelijker exemplaar. Dat heeft ze donderdag aangekondigd op bouwbeurs Batibouw.

Gisteren was er heel wat te doen over de houtkachel. Hout- en pelletkachels leveren in Vlaanderen de meeste groene energie, zo bleek, en niet zonnepanelen of windmolens. Later op de dag riep de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de bevolking op gisteren en vandaag geen hout te stoken, omwille van de slechte luchtkwaliteit. En technologiefederatie Agoria riep op dat de kachels ouder dan tien jaar, de "oldtimers", eruit moeten.

De hout- en pelletkachel kwam vandaag bij de start van Batibouw dan ook aan bod. Agoria en Schauvliege werken immers aan een 'Green Deal', die de oude kachels verleden tijd moet maken.

Aantrekkelijker maken

De minister wil een evenwichtige deal, met hout als bron van hernieuwbare energie en een beperking van de uitstoot van schadelijke stoffen. Schauvliege wil het voor de Vlaming aantrekkelijker maken om een meer performant toestel aan te schaffen.

"Het is onze intentie om te gaan werken met een premie", luidde het. Ze maakte daarbij de vergelijking met de premies voor elektrisch rijden. Zo'n premie is volgens haar de beste manier om ervoor te zorgen dat men de omslag maakt "en de mensen aan te zetten om een slimmere, betere keuze te maken". Concrete info over de premie is er nog niet. Dit wordt nog uitgewerkt en het moet dit voorjaar nog rond zijn, luidde het achteraf.

Alle houtkachels bannen, is volgens de minister "niet realistisch, niet nodig en moeilijk te handhaven en controleren".

Zo stook je correct

Agoria pleit er alvast voor om de "oldtimers" of kachels ouder dan 35 jaar te vervangen. Een strenge norm alleen is niet voldoende om de geïnstalleerde, meer vervuilende kachtels te vervangen. Open haarden en oude kachels (1950-1985) stoten 12 keer meer fijn stof uit dan de moderne kachel (vanaf 2011), dixit de federatie. De oudere kachels halen ook minder rendement (45 procent tegenover meer dan 80 procent). Voorts wil de organisatie wijzen op het belang van het 'juist stoken'. Het gebruik van voldoende gedroogd hout, de juiste aanmaakblokjes en 'ecologisch ontsteken' van het vuur dringen de uitstoot van fijn stof terug.

f
Thinkstock f81 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Van der Meersch

  Moet premie ni, heb een kachel die ouder dan mezelf is en die blijft! Verwarmt vele beter dan een pellet of gas. Waarom zou ik kou lijden maddam de schauvliege!

 • Jean Capelle

  En nu.oprichten van.een.houtvuurpolitie...

 • Herman Verhoeven

  Wanneer gaan de burgers hun krachten eens bundelen....en een paar weken voor chaos zorgen !!!! Het is stilletjes aan genoeg geweest....de emmer is voor mij bijna vol!!!!!

 • Filip Strobbe

  Vroeger was het allemaal de schuld van Wallonië en dit en dat maar de Vlaamse ministers zijn blijkbaar de meest hebzuchtige, nu pas komen alle bijkomende lasten van Vlaanderen, moest je eens weten hoe veel deze regering al gepakt heeft van de mensen,zeker 1000€ per persoon

 • Dirk Kindt

  In Londen worden al een tijdlang geen open haarden meer toegelaten. Moest reeds lang bij wet verboden worden. De vervuiler betaalt.