Schauvliege pompt geld in hoogtechnologische netten voor visserij

Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V).
Photo News Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V).
Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V) trekt 741.000 euro uit voor het onderzoek naar duurzame netten, het zogenaamde combituig dat vooral de bijvangst moet terugdringen. Dat schrijft De Morgen vandaag. De sector had daar zelf om gevraagd en reageert vandaag tevreden met het geld dat Schauvliege vrijmaakt. 

"Vanuit de sector nemen we heel wat initiatieven om de milieu-impact te verkleinen. Onderzoek naar het zogenaamde combituig hebben we zelf gevraagd. Een aantal technieken zijn nog onvoldoende wetenschappelijk onderzocht en beschreven, waaronder deze methode", aldus Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale.

Drie voordelen

Het combituig, een hoogtechnologisch werktuig dat ongewenste vissen uit de netten kan laten ontsnappen of zelfs kan vermijden dat ze daar belanden, kan drie voordelen hebben. Enerzijds kan het de brandstofkosten drukken en dus ook de uitstoot, anderzijds wordt de algemene impact op het ecosysteem verkleind doordat onder meer de bodem minder beschadigd wordt en bovendien wordt ook de bijvangst teruggedrongen. Ongewenste bijvangst moet namelijk weer overboord gegooid worden.

"Het onderzoek is specifiek bedoeld voor de Vlaamse visserij en de Vlaamse visgronden", zegt Emiel Bouckaert. "Als de resultaten van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderoek (ILVO) goed zijn, dan hoeft dat niet noodzakelijk een grote kost te betekenen voor onze vloot. Mits enkele kleine aanpassingen kan de methode al toegepast worden. Bovendien hebben vissers nu al tuig om gericht te vissen op bepaalde vissoorten, dit kan er dan bij komen." 

Emiel Brouckaert.
rv Emiel Brouckaert.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Van Acker

  Al die stomme politiekers buiten,geld van werkman gebruiken dit is gemakkelijk.

 • Cyriel Van De Pol

  En dan zal de vis een stuk goedkoper worden zekers , of ben ik nu hardop aan het dromen.

 • roland peeters

  Zijn netten die vissen .... herkennen ! Die trees kunnen ze toch alles wijsmaken.

 • dirk de smet

  stop nu eens met vangen schauwvliege,hoe gek moet je zijn om deze larie van die joke nog serieus te nemen,geld voor de wolven dus ,te belachelijk om te geloven

 • dany Dany Herman

  Is weggesmeten geld er zit bijna geen vis meer en in de rivieren is het ook niet veel soeps