Schauvliege pareert kritiek Vlaamse Jeugdraad op geluidsnormen

BELGA

De invoering van een geluidsnorm voor concerten zal jeugdhuizen niet opzadelen met zware extra kosten. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege in het Vlaams Parlement gezegd in een reactie op kritiek van de Vlaamse Jeugdraad. Die had gesteld dat jeugdhuizen 10.000 euro zullen moeten investeren om in orde te zijn met de geluidsnormen. Door die hoge kosten zouden veel jeugdhuizen hun muziekaanbod moeten schrappen, klonk de kritiek.
 
Eenvoudige ingrepen
Maar minister Schauvliege is het daar helemaal niet mee eens. Volgens haar kunnen de normen perfect gehaald worden door enkele eenvoudige ingrepen (zoals het plaatsen van een plexiglas voor het drumstel) en is het niet de bedoeling om de jeugdhuizen op kosten te jagen.
 
"Ik maak me sterk dat er geen extra kosten nodig zijn in de infrastructuur van jeugdhuizen om nog livemuziek mogelijk te maken. Met een klein aantal ingrepen kan de norm worden gehaald", zei Schauvliege. Zij benadrukt ook dat ze de jeugdhuizen helemaal niet wil "beknotten". Volgens haar is de regelgeving "haalbaar, aanvaardbaar en betaalbaar". "We hebben een tussenweg gevonden tussen het beperken van de gehoorschade en het nog mogelijk maken van livemuziek", klonk het.
 
Schauvliege wijst er ook op dat er over de nieuwe regels heel uitgebreid overleg is geweest. Zo waren er alleen al met de jeugdsector dit jaar vijf overlegmomenten. Om toch alle mogelijke misverstanden uit te klaren, komt er nog een nieuw overleg met de jeugdsector op 12 december. (belga/kve)