Schauvliege koopt 100 hectare bos in Vlaamse rand over van Brussel

De bloemenpracht in het Hallerbos.
Mozkito De bloemenpracht in het Hallerbos.
Vlaams natuurminister Joke Schauvliege (CD&V) koopt enkele belangrijke bossen in de Vlaamse rand over van het OCMW van Brussel, in totaal 100 hectare. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Het gaat om de Laarbeekvallei in Dilbeek, de Zennebeemden in Beersel en een stuk aan het Hallerbos, dat elk voorjaar duizenden wandelaars lokt met zijn paarse bloemenzee van wilde hyacinten. Met de aankoop realiseert Vlaams natuurminister Joke Schauvliege (CD&V) een belangrijke stap in het behoud van groen in de Vlaamse rand. Tegen 2019 wil de regering daar 1.000 hectare extra toegankelijk groen creëren. "Met deze aankoop van ongeveer 100 hectare zitten we over de kaap van de 700", zegt Schauvliege.

Groene corridors

Bedoeling is om de opgekochte bossen aan elkaar te linken via groene corridors zoals bomenrijen en houtkanten. Daardoor ontstaat een netwerk waarin dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen. De uitbreiding van het Hallerbos moet onder andere de boommarter terughalen, een beestje dat jaren geleden uit Halle verdween.
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jaak Peeters

  Ondanks alle misprijzende commentaren vind ik dit een goede zaak. Ik ben geen fan van Schauvlieghe, maar zelfs zij doet soms goede dingen. Dat moet men erkennen.

 • jos theys

  Wie de steenmarter blijft beschermen zou ook de schade moeten betalen die deze dieren veroorzaken.

 • Stanny Asselberghs

  Wat is de "meerwaarde" voor Vlaanderen buiten weer een Vlaamse financiële transfer naar Brussel ?

 • Gerry Cle

  Vanaf wanneer mogen we een kapvergunning aanvragen?

 • ka Van der Linden

  Hout zal rap door de schouw vliegen