Schauvliege heeft "dubbele boekhouding" voor bosoppervlakte

BELGA
De Vlaamse overheid rapporteert al jaren lagere cijfers over de totale bosoppervlakte aan Europa dan wat minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) aan het publiek communiceert. Parlementslid Bruno Tobback (sp.a), die de cijfers opvroeg, spreekt van een "dubbele boekhouding", zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

Volgens gegevens die de Vlaamse overheid heeft overgemaakt aan het Europees Milieuagentschap, zou het bosoppervlak sinds 1989 (het referentiejaar voor Europa) tussen 152.000 en 160.900 hectare geschommeld hebben. In 2016 zou er in Vlaanderen 153.900 hectare aan bos geweest zijn. Dat is minder dan de Vlaamse overheid de jongste vijf jaar heeft gesteld op basis van de eigen "boswijzer".

"In 2013 meldde de minister bijvoorbeeld dat er 185.000 hectare bos was in Vlaanderen, terwijl aan Europa voor dat jaar slechts 157.000 hectare gerapporteerd werd. Eind vorig jaar maakte het Agentschap Natuur en Bos bekend dat er volgens de nieuwste telmethode in 2015 zo'n 164.000 hectare bos was. Dat is 10.000 hectare meer dan wat aan Europa werd doorgegeven voor dat jaar", zegt Tobback.

Het kabinet van Schauvliege vindt dat er "appelen met citroenen" worden vergeleken. "De cijfers voor Europa worden anders gegenereerd", luidt het. "De oppervlakte van een bos moet minimum 0,5 hectare bedragen, en bomen in stadsparken en tuinen mogen niet worden meegerekend."

Tobback vindt het onbegrijpelijk dat al jaren geen eenduidig cijfer geplakt kan worden op het bosoppervlak in Vlaanderen.
41 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gaston Batsleer

  Als de cijfers voor Europa en Vlaanderen op verschillende manieren gemaakt worden, dan is het o.a. uw taak minister Schauvliege om daar uniformiteit in te krijgen. Hoe ver staat u daar mee ?

 • Bruno Suykens

  Als deze minister dan toch zo sterk is in creatief boekhouden, dat ze haar dan de boekhouding laten doen van beweging.net; Ze vindt misschien een middel om de Arco coöperanten te laten vergoeden, zonder daarvoor de belastingbetaler te moeten aanspreken. Die CD&V toch.

 • Gerry Cle

  Tja, Schauvliege en bossen, het zal nooit goed klikken. Maar stel dat Francken de verantwoordelijke minister was. Die had waarschijnlijk alle uitheemse bomen reeds gerepatrieerd.

 • Jean De Grande

  Den bruno vindt het onbegrijpelijk. Ik vind het onbegrijpelijk dat hij er zelf niks aan gedaan heeft toen hij in de regering zat en nu loopt te mekkeren omdat de verkiezingen er aan zitten te komen en hij weer een postje wil.

 • Nick de Anno

  Een minister die liegt....en daar kijken we van op? Heel die zooi daar liegt en bedriegt!