Schauvliege: Gevolg foute kaart voor Noord-Zuidverbinding is "minimaal"

BELGA
De gevolgen van het gebruik van een foute kaart voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren zullen minimaal zijn. Dat zei minister van Omgeving Joke Schauvliege vandaag in het Vlaams parlement na vragen van Jos Lantmeeters (N-VA), Marino Keulen (Open Vld) en Lode Ceyssens (CD&V).

Een foute kaart over een VEN-gebied (Vlaams Ecologisch Netwerk) levert problemen op voor de omleidingsweg voor de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren. Als de Raad van State hierover valt, moet de hele procedure voor de derde keer van vooraf aan beginnen, waardoor het dossier opnieuw jaren vertraging zal oplopen.

Een furieuze Marino Keulen had het vandaag over schuldig verzuim en wil dat de verantwoordelijke op het matje wordt geroepen en gesanctioneerd wordt. Ceyssens noemde het 'onbegrijpelijk' dat een dergelijke fout kan worden gemaakt in een dossier waar zo veel studiebureaus voor worden betaald.

"Dit is onaanvaardbaar en ik heb een onderzoek bevolen om te vermijden dat zoiets nog kan gebeuren", antwoordde Schauvliege. "Maar ik ben overtuigd dat de beslissing die de Vlaamse regering genomen heeft voldoende rekening houdt met de gebieden. De gevolgen van het feit dat deze kaart werd gebruikt zijn minimaal. We zullen ons verdedigen voor de Raad van State, in de hoop dat het GRUP kan doorgaan en dat de investeringen, die dringend nodig zijn, kunnen gebeuren."

De vraagstellers waren niet overtuigd door het antwoord van de minister. "Als dit stuk weg er niet ligt tegen het moment waarop we naar de kiezer moeten, hebben we een geloofwaardigheidsprobleem", besloot Keulen.