Schauvliege: "Cultuurminister moet geen cultuurkenner zijn"

UNKNOWN
"Je moet als minister van Cultuur geen cultuurkenner zijn". Dat zegt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege in een interview met 'Omtrent', het tweemaandelijkse magazine van het Davidsfonds.

Vlak na haar aantreden in de regering Peeters II werd kersvers minister van Cultuur Joke Schauvliege getrakteerd op een golf van kritiek vanuit de cultuursector. Concrete aanleiding was haar vuurdoop in Terzake, waarin de kersverse minister toegaf dat het laatste theaterstuk dat ze gezien had "een of ander amateurtoneel was in de gemeente, zes maanden geleden". De cultuursector stond meteen op zijn achterste poten.

Goed beleid voeren
Maar Schauvliege heeft geen spijt van dat bewuste interview. "Ik ben mij ten volle bewust van wat ik gezegd heb, ik sta er nog altijd achter. En als ik opnieuw ging, zou ik nog altijd hetzelfde zeggen", luidt het. Schauvliege houdt ook vol dat een minister van Cultuur niet uit de sector zelf moet komen. "Je moet als minister van Cultuur geen cultuurkenner zijn. Een minister moet vooral goed beleid voeren", stelt ze.

Broeksriem aanhalen
In het interview herhaalt Schauvliege dat de cultuursector niet kan ontsnappen aan de besparingen die de Vlaamse regering doorvoert. Tegelijk kondigt ze aan dat ze vanaf 2012 hoopt om te komen tot een systeem met 90 procent structurele subsidies en 10 procent projectsubsidies. Tot slot wil Schauvliege ook een trajectsubsidie voor jonge kunstenaars bekomen. Bedoeling is om bijvoorbeeld jonge auteurs of stripauteurs te laten groeien onder begeleiding van een mentor. (belga/eb)

UNKNOWN