Ga naar de mobiele website
^ Top

Schauvliege bevestigt milieuvergunning Essers

BELGA
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft de milieuvergunning voor de uitbreiding van logistiek bedrijf H.Essers aan de Transportlaan in Genk bevestigd. De vergunning werd aangevochten door de milieuorganisaties Greenpeace, Limburgse Milieukoepel, Buurtopbouwwerk Winterslag en Natuurpunt.

De milieuverenigingen lieten eind vorig jaar weten met inzamelacties voldoende geld te willen verzamelen om de juridische strijd tegen de uitbreiding zo lang mogelijk te voeren. Ze vinden het gebied te waardevol.

Schauvliege bevestigt vandaag de milieuvergunning die in oktober vorig jaar werd toegekend door de provincie Limburg. Ze vroeg daarvoor advies aan onder meer het Agentschap voor Natuur en Bos, het departement Leefmilieu en de Vlaamse Milieumaatschappij en kreeg enkel positieve feedback. "De hinder en de effecten op mens en milieu en de risico's voor de externe veiligheid kunnen tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt", aldus de minister.

Schauvliege legt wel nog enkele bijkomende maatregelen op voor de opslag van brandbare stoffen en een goede infiltratie van regen in de bodem.

Tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor Essers loopt nog een procedure bij de Raad van State. Die heeft nog geen uitspraak gedaan.

"Juridische strijd tegen Essers gaat door"

De milieuverenigingen zijn niet van plan om hun strijd tegen de uitbreiding van Essers in Genk te staken. "Er lopen nog procedures tegen de bouwvergunning en het GRUP en we bekijken of we ook de milieuvergunnnig opnieuw kunnen aanvechten", is te horen bij de Limburgse Milieukoepel.

"We bekijken of we de beslissing van de minister kunnen aanvechten bij de Raad van State", zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel. "Daarvoor moeten we wel procedurefouten kunnen aantonen." Feyen is naar eigen zeggen niet verbaasd dat Schauvliege unaniem positieve adviezen kreeg. "Ik begrijp niet hoe die administraties tot een dergelijk advies komen en vermoed dat er sprake is van politieke beïnvloeding."

De organisaties hebben nu nog een zaak lopen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, tegen de bouwvergunning die werd afgeleverd door de provincie, en bij de Raad van State, tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). "Geld mag geen breekpunt zijn, want het gaat hier over veel belangrijker zaken, over waardevolle habitatgebieden", besluit Feyen.

Meer over7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Thijmen Sanders

  Meest incompetente mens in de politiek. Als ze in dit land een stuk groen zien kriebelen hun handen om er beton over te smijten. Binnenkort is er niks meer over... maar ja, tegen dat het zover is dat de wereld kapot is, zal zij er niet meer zijn zeker? Lekker egoïstisch zoals de meeste anderen

 • ja hallo

  Uit pure razernij stem ik voor Calvo.die schouwvlieg maakt heel Vlaanderen kapot. En N-VA stond erbij en keek er naar.

 • karin verwimp

  Alles voor het geld. Nul zero nada respect voor de natuur of zichzelf. En Jurgen, we zullen nog eens naar je mening vragen als al het groen weg is en je nazaten met een zuurstoffles in hun rugzakje naar school gaan. Maar das de ver van MIJN bed show zeker?

 • jurgen maes

  Prima. Die groene betutteling mag stoppen

 • walter benoit

  Hoeveel heeft deze onnozele daar voor gekregen?Zakkenvullers juist gelijk al die anderenBenoit

Meld een bug