Schaarbeekse juwelier weer vrij

UNKNOWN
De juwelier uit Schaarbeek die maandag een overvaller doodschoot, wordt onder voorwaarden vrijgelaten. Dat heeft de raadkamer beslist. Het parket gaat niet in beroep tegen zijn vrijlating.

Soner Y. was dinsdag aangehouden voor doodslag en poging tot doodslag. Volgens het parket en de onderzoeksrechter had hij niet geschoten uit wettige zelfverdediging. Hij had immers pas het vuur geopend toen de overvallers op de vlucht sloegen. Hij loste vijf schoten, waarvan er drie raak waren. Eén overvaller stierf, de andere raakte zwaargewond.

Vanochtend pleitte advocaat Olivier Martins voor de raadkamer dat zijn cliënt handelde met onweerstaanbare drang en dat hij geen gevaar voor de maatschappij vormt. Soner verklaarde dat hij zich bedreigd voelde en dacht dat de overvallers hem zouden neerschieten. Daarop opende hij zelf het vuur op de vluchtende gangsters. Hij had geen vergunning voor het vuurwapen.

De man komt nu weer vrij. Hij blijft wel in verdenking gesteld en zal zich wellicht later voor de rechtbank moeten verantwoorden. Soner Yenilmez moet op zijn officieel adres blijven wonen en mag het land niet verlaten. (adb)