Schaarbeekse burgemeester doet oproep Jambon over aanpak transmigranten af als "cinema"

De Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt.
BELGA De Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt.
"Wat Jan Jambon doet, is cinema verkopen." Dat zegt Bernard Clerfayt (DéFI), burgemeester van Schaarbeek, na de oproep van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om bij de aanpak van transmigratie "van Brussel tot de Kust" aan hetzelfde zeel te trekken, en het beleid van de federale regering te volgen.

Jambon lanceerde zijn oproep na de kritiek van Nicholas Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust en tegelijk voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. Die hekelde afgelopen weekend de versnipperde aanpak van de mensensmokkel in België. 

Maximiliaanpark

Met zijn reactie maakt Jambon duidelijk dat lokale besturen krachtig moeten optreden als er kampen ontstaan of als de openbare orde verstoord wordt. Hij kijkt in de eerste plaats naar het Brusselse Maximiliaanpark, waar deze zomer elke dag opnieuw honderden migranten verblijven. Volgens Jambon wordt de opvang van "illegalen" er gepromoot. "En dat zorgt voor een zwakke plek in ons beleid om bendes en illegaliteit aan te pakken."

Het Maximiliaanpark ligt deels op het grondgebied van Brussel-Stad en deels in Schaarbeek. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) weigert vandaag commentaar, maar zijn Schaarbeekse collega Clerfayt voelt zich wel aangesproken door Jambon. 

"Verkiezingspropaganda"

"Op dit type verkiezingspropaganda heb ik al tientallen keren gereageerd", zegt de burgemeester. "Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar heeft de politie van de zone Brussel-Noord ongeveer 75 personen gecontroleerd rond het Noordstation. Als het om mensen gaat die hier illegaal verblijven, schrijft de procedure voor dat de politie zich tot de Dienst Vreemdelingenzaken wendt. In 89 procent van de gevallen is het antwoord dat ze moeten worden vrijgelaten. We geven hen dan een nieuw bevel om het grondgebied te verlaten of we bevestigen een eerder uitgevaardigd bevel."

"Wat Jan Jambon doet, is cinema verkopen", gaat Clerfayt verder. "Theo Francken slaagt er niet in oplossingen voor te stellen voor de mensen die wij controleren, ofwel door hen een verblijf in een centrum voor te stellen, ofwel door hen effectief te repatriëren. (...) De realiteit is dat mijn politie haar werk reeds gedaan heeft. Haar vragen om nog meer werk te verzetten, dient tot niets en de oproep van Jan Jambon dient eveneens tot niets zolang Theo Francken, die zijn staatssecretaris is en van hem afhangt, niet even efficiënt is."
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  NVA levert enkel en alleen bla,bla. Echte maatregelen ,ah dat mag niet want dit is een verkiezingsitem voor De Wever. , Of hoe spelen wij met de voeten van de brave mensen.

 • Eric Van den Bergh

  Alle Brusselse gemeenten onder voogdij van binnenlandse zaken plaatsen.

 • Billy Valcke

  Ga weg vent.niet capabel.

 • Guido Ceuleers

  Juist zoals zijn andere Brusselse collega burgemeesters doet hij niets aan het migranten probleem, maar wel kritiek leveren op een minister die er wel iets wil aan doen .

 • marc van lierde

  Inderdaad, men geeft al 40 jaar briefjes om het land te verlaten alhoewel politici goed weten dat deze briefjes waardeloos zijn en niet worden nageleefd. Enkel opsluiten vooraleer uitzetting is oplossing maar men moet dit willen inzien.