Saudisch schip haalde wel degelijk wapens op in Antwerpen

De Bahri Yanbu
REUTERS De Bahri Yanbu
De Bahri Yanbu, het Saudische schip dat vorige week passeerde in de haven van Antwerpen, haalde daar wel degelijk een lading wapens op. Dat blijkt uit een brief van de douane.   

Vorige week berichtte De Morgen over een Saudisch schip dat onderweg was naar de Antwerpse haven. Vermoed werd dat het Belgische wapens zou opladen. Dat is controversieel, onder meer gezien de moord op journalist Khashoggi, maar ook door de oorlog in Jemen. Intussen is het schip vertrokken en blijkt uit een brief van de douane dat het wel degelijk om een wapenlevering ging. 

Lees ook: Saudisch schip onderweg naar Antwerpen: is de haven een draaischijf voor oorlogsmunitie voor Jemen?

Waalse wapenlevering

“De zending aan boord van het schip Bahri Yanbu gebeurde onder de dekking van een geldige licentie”, schrijft de algemeen bestuurder van de douane en accijnzen Kristian Vanderwaeren in een brief die de redactie kon inkijken. De brief is gericht aan de advocaten van Ligue des Coordination Nationale pour la Paix et la Démocratie, die een klacht hadden ingediend. 

“De levering van de licentie is een bevoegdheid van het gewest, in dit geval het Waals gewest”, zegt de douane nog in de brief. Zoals vermoed gaat het dus om een Waalse wapenlevering, via de haven van Antwerpen, aan Saudi-Arabië. 

Hiermee worden onze vermoedens bevestigd. Er vertrekken nog steeds wapens vanuit België naar Saudi-Arabië

Bram Vranken van Vredesactie.

Munitie

De vzw Vredesactie, die vorige week weet had van de komst van de Bahri Yanbu, heeft informatie waaruit blijkt dat er minstens zes containers met munitie werden ingeladen, bestemd voor Saudi-Arabië. Het gaat om 5 containers van 13,6 ton en een container van 6,6 ton. De lading bevat ‘cartridges for weapons, inert projectile’, dat is munitie voor vuurwapens.

“Hiermee worden onze vermoedens bevestigd. Er vertrekken nog steeds wapens vanuit België naar Saudi-Arabië”, zegt Bram Vranken van Vredesactie.

Spanje

Na de haven van Antwerpen vaarde de Bahri Yanbu door naar de haven van Le Havre, waar het woensdag aankwam, maar 25 kilometer voor de kust voor anker bleef liggen. Twee Franse mensenrechtenorganisaties hadden een juridische procedure ingespannen om de levering tegen te houden. Een Franse rechter verwierp hun klacht, maar toch besloot het schip verder te varen. Het is nu onderweg naar de Spaanse haven van Santander.    
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANÇOIS DE RIDDER

  Met geld koop je de boter zegt men toch. En is FN niet de grootste wapenleverancier ter wereld...

 • Dirk Pieters

  Eigenaardig dat het bedrijf waar deze oorlogsmunitie opgeslagen was nergens genoemd wordt, het was dan ook geen Waals bedrijf maar een puur Vlaams bedrijf en hadden die dan een vergunning voor opslag van oorlogsmunutie.

 • Ronny Biesen

  Je ziet dat geld alle deuren opent en blijkbaar in Belgie de politiek hun leugens goed praat.

 • Tony Vandermaelen

  Welke Waalse minister tkende die vergunningen? Is dat nu zo moeilijk om uit te zoeken of mag dat niet geweten worden? Is dat staatsgeheim?

 • Roger Vanopstal

  Vredesaktie? Weer utopisten, die onder moeders rok thuishoren en niets bereiken. Hier het hoge woord voeren. Zullen wij Saudi boycotten of de Saudi’s ons? Saudi is een betrouwbare partner gebleken van het vrije westen en nee, niets is perfect.