Satudarah dreigt na Duitsland ook in Nederland verboden te worden. In ons land is motorclub aan opmars bezig

Leden van Satudarah komen aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
ANP Leden van Satudarah komen aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
In Nederland buigt de rechtbank zich over een verbod op Satudarah. "Leden van de motorclub maken zich schuldig aan geweld, afpersing en handel in drugs en wapens", klinkt het. Satudarah werd eerder al verboden in Duitsland. In ons land is de club aan een opmars bezig.

Motorclub Satudarah en zijn supportclubs moeten worden ontbonden en verboden. Dat betoogde het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vandaag in de rechtbank, die voor de gelegenheid was uitgeweken naar een extra beveiligde locatie op Schiphol. De motorclub handelt volgens het OM in strijd met de openbare orde en heeft een subcultuur die geweld verheerlijkt. Het is aan justitie om te bewijzen dat Satudarah een vereniging is en dat de strafbare feiten vanuit die vereniging worden gepleegd. "Het recht op een vereniging is een groot goed", zei de officier van justitie. "Maar niet als de samenleving daardoor in gevaar komt."

Hij gaf een minutenlange opsomming van strafbare feiten die de afgelopen twee jaar zijn gepleegd door leden van Satudarah Motorcycle Club (SMC). "Moeten wij dan echt geloven dat het iedere keer om rotte appels gaat?" Het probleem ligt niet bij de individuele leden, meent de officier. "Het probleem is diep verankerd in de clubcultuur." Geweldpleging zou statusverhogend werken binnen de club, betoogde hij. Slachtoffers en getuigen zwijgen volgens hem uit angst. "Een verbod is noodzakelijk."

Tijdens huiszoekingen bij leden van Satuarah in Tienen werden in maart 2017 verschillende wapens, kogelwerende vesten, precisieweegschalen en drugs in beslag genomen.
RV Tijdens huiszoekingen bij leden van Satuarah in Tienen werden in maart 2017 verschillende wapens, kogelwerende vesten, precisieweegschalen en drugs in beslag genomen.

De rechtszaak gaat volgende week woensdag verder. De advocaat van de motorclub vroeg immers om uitstel omdat hij naar eigen zeggen meer tijd nodig heeft "de feiten van de fictie van het Openbaar Ministerie te scheiden". De rechtbank ging mee in zijn verzoek. Volgens de advocaat heeft het OM veel onjuistheden verteld in de rechtbank. 

Bandidos

In een soortgelijke civiele procedure eind vorig jaar tegen Bandidos gaf de rechter het OM gelijk: de motorclub werd per direct verboden. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als internationale afdeling. Bandidos ging daarop in hoger beroep. Omdat die zaak nog loopt, geldt het verbod nog niet. Satudarah werd eerder verboden in Duitsland. 

Een clubhuis van Satudarah in Hakendover (Tienen), waar de politie in maart 2017 binnenviel.
photonews Een clubhuis van Satudarah in Hakendover (Tienen), waar de politie in maart 2017 binnenviel.

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die in de afgelopen jaren sterk is gegroeid. De club heeft ongeveer honderd 'chapters' in binnen- en buitenland. In Nederland telt de club ongeveer negenhonderd leden.

In België zit Satudarah onder meer in Hasselt, Tongeren en Zolder, Hakendover en Werchter. De Bandidos zitten dan weer in Lommel, de Outlaws al jarenlang in Maasmechelen. "Nederland en Duitsland hebben hun wetgeving al verstrengd, waardoor die mannen voor België kiezen en hier massaal rekruteren", zei Marino Keulen (Open Vld), burgemeester van Lanaken, daar onlangs nog over.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter De Weirdt

  Bernardo Conradi heeft duidelijk nog nooit een motor gehad...hij zou weten dat op technisch vlak er veel auto's achter kunnen komen wat betreft technische controle!

 • Rudy Raes

  Heb er geen last van ! er zijn andere dingen die men moet verbieden .

 • chantal bruyneel

  Tuurlijk zijn die hier aan een opmars bezig ze weten dat krapuul hier het handje boven het criminele koppie wordt gehouden.

 • guy perain

  Waar wachten ze in Belgie dan weer op om die ook te verbieden??

 • Luc Scheepers

  Het gerecht en regering zou beter eens in eigen boezem kijken, daar zijn meer dan redenen genoeg om een verbod in te stellen. De weegschaal van Vrouwe Justitia hang nog altijd scheef en zal ook altijd scheef blijven hangen. 2 maten, 2 gewichten.