Satelliettrein van Musk voor derde keer gepasseerd, vanavond nieuwe kans

.
BELGA .
De satelliettrein van SpaceX van Elon Musk is rond 22 uur opnieuw boven ons land gepasseerd. De trein was deze keer iets moeilijker te zien.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Net als de vorige twee avonden passeerde de satellietentrein van Musk ook vanavond rond 22 uur boven ons land. Wellicht zullen we de treintjes nog enkele avonden kunnen waarnemen, maar ze zullen wel telkens minder helder worden. Ze worden namelijk geleidelijk in een hogere baan gebracht en bovendien verspreiden ze zich steeds meer, zodat het mooie ‘treintjeseffect’ stilaan verdwijnt.

Ook vanavond zal de satelliettrein te zien zijn omstreeks hetzelfde uur, als het niet bewolkt is tenminste.

Supersnel internet

Woensdag was het al de zevende keer dat er satellieten gelanceerd werden van het Starlink-project, dat supersnel internet moet aanbieden in elke uithoek van de aarde. In mei vorig jaar werden de eerste gelanceerd en in totaal moeten er 12.000 in een baan rond de aarde gebracht worden.

De satellieten zijn zichtbaar als een streep van lichtjes. Volgens astronomen kan die zichtbaarheid een probleem worden als er nog meer satellieten bijkomen. Ze veroorzaken immers lichtvervuiling die het werk van astronomen bemoeilijkt.

Helderheid

Elon Musk liet echter weten op Twitter dat zijn bedrijf iets gaat doen aan de helderheid van de satellieten. Die heeft deels te maken met de manier waarop de zonnepanelen op de satellieten bevestigd zijn. De komende maanden zullen de panelen richting zon worden gedraaid, waardoor ze minder zichtbaar worden. De satellieten vliegen ook dicht bij de aarde en zijn vrij groot, waardoor ze licht reflecteren. Speciale zonneschermen zouden dat probleem moeten verhelpen.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Demey

  Musk knalt honderden raketten de space in, iedere raket brandt een groot gat in de dampkring dat niet meer terug goedkomt,onze dampkring is alles wat we hebben om te leven en te ademen, door winstbejag te grabbel gegooid aan de eerste de beste kwakzalver!

 • Rony Schouteere

  Iedereen heeft nu toch internet!

 • tony decabooter

  Straks kunnen ze daar boven een schroothandel beginnen en een recyclage bedrijf opstarten ,er daar rommel genoeg !

 • philippe verlinden

  Dank je wel HLN om ons hier over te berichten.Het was supertof dit te mogen meemaken dankzij jullie!

 • philippe verlinden

  Dag Ria, het is niet omdat je schouder pijn doet dat je niets moet doen aan jouw blaasontsteking. Mensen ,pioniers zoals Elon Musk geven ons de richting aan die we in de toekomst dienen te bewandelen.All props to Elon!