Saoedi's begrijpen voornemen van ons land om concessie van Grote Moskee op te zeggen

Grote Moskee in Brussel
Belga Grote Moskee in Brussel
De Saoedische autoriteiten tonen begrip voor het Belgische voornemen om de concessie van de Grote Moskee in Brussel op te zeggen. Dat zei Dirk Achten, voorzitter van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken,  vandaag in de bevoegde Kamercommissie. Het intrekken van de concessie is één van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.

Eind jaren 60 gaf koning Boudewijn de grond aan het Jubelpark voor 99 jaar in bruikleen aan Saoedi-Arabië. De onderzoekscommissie naar de aanslagen kwam tot de conclusie dat de salafo-wahabistische stroming die in de Grote Moskee wordt beleden, kan aanzetten tot radicalisering. De commissie deed de aanbeveling om de concessie stop te zetten.

Begin vorige maand trok een Belgische delegatie met topambtenaren naar de Golfstaten. Het ging om diplomaten, mensen van Justitie, van de cel voor de verwerking van financiële informatie en van het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert. De delegatie sprak in Saoedi-Arabië over het Belgische voornemen, ook al heeft de Belgische regering nog geen deadline vastgelegd.

Volgens de voorzitter van Buitenlandse Zaken toonden de Saoedi's begrip. Als de vereniging die de moskee uitbaat de Belgische wet niet naleeft, heeft ons land het recht om de overeenkomst op te zeggen, klonk het volgens Achten. "Soms was er wat verwondering, afhankelijk van de gesprekspartner".

Saoedi-Arabië lijkt in volle verandering, met meer zin voor openheid en dialoog. De Belgische delegatie sprak er ook over mensenrechten, de rol van het salafisme in de opkomst van het gewelddadig radicalisme en de transparantie rond de financiering van islamitische initiatieven in België.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wim ELBERS

  Met welk recht gaf Baudouin die grond in concessie? Bezat hij een eigendomstitel en wat was het standpunt van de toenmalige regering? Allemaal vragen waar de bevolking een antwoord op verwacht. En wat die uitgebreide delegatie betreft: kan een serieus parlementslid eens de vraag stellen om hoeveel personen het ging, van welke taalrol ze waren, wie van het gezelschap er een mondje Arabisch sprak en last but not least: hoeveel dat plezierreisje aan de belastingbetaler gekost heeft.

 • Wim Hellemans

  enkel spa & groen snappen het nog niet goed, maar dat zijn we gewoon.

 • René Toeters

  Kan het Eurostadion daar niet gezet worden!

 • Jef Vermeulen

  Wordt verplaatst naar de moskee in Gent. Vandaar dat ze zo toegeeflijk zijn. Ze weten toch al dat er een achterpoortje komt volgend jaar bij de bouw van de Grote Moskee te Gent.

 • Peter Gijselaar

  Afbreken tot de laatste steen,dat hoort hier niet te staan.