Ga naar de mobiele website
^ Top

Saoedi's begrijpen voornemen van ons land om concessie van Grote Moskee op te zeggen

Grote Moskee in Brussel
Belga Grote Moskee in Brussel
De Saoedische autoriteiten tonen begrip voor het Belgische voornemen om de concessie van de Grote Moskee in Brussel op te zeggen. Dat zei Dirk Achten, voorzitter van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken,  vandaag in de bevoegde Kamercommissie. Het intrekken van de concessie is één van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.

Eind jaren 60 gaf koning Boudewijn de grond aan het Jubelpark voor 99 jaar in bruikleen aan Saoedi-Arabië. De onderzoekscommissie naar de aanslagen kwam tot de conclusie dat de salafo-wahabistische stroming die in de Grote Moskee wordt beleden, kan aanzetten tot radicalisering. De commissie deed de aanbeveling om de concessie stop te zetten.

Begin vorige maand trok een Belgische delegatie met topambtenaren naar de Golfstaten. Het ging om diplomaten, mensen van Justitie, van de cel voor de verwerking van financiële informatie en van het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert. De delegatie sprak in Saoedi-Arabië over het Belgische voornemen, ook al heeft de Belgische regering nog geen deadline vastgelegd.

Volgens de voorzitter van Buitenlandse Zaken toonden de Saoedi's begrip. Als de vereniging die de moskee uitbaat de Belgische wet niet naleeft, heeft ons land het recht om de overeenkomst op te zeggen, klonk het volgens Achten. "Soms was er wat verwondering, afhankelijk van de gesprekspartner".

Saoedi-Arabië lijkt in volle verandering, met meer zin voor openheid en dialoog. De Belgische delegatie sprak er ook over mensenrechten, de rol van het salafisme in de opkomst van het gewelddadig radicalisme en de transparantie rond de financiering van islamitische initiatieven in België.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • René Toeters

  Kan het Eurostadion daar niet gezet worden!

 • Jef Vermeulen

  Wordt verplaatst naar de moskee in Gent. Vandaar dat ze zo toegeeflijk zijn. Ze weten toch al dat er een achterpoortje komt volgend jaar bij de bouw van de Grote Moskee te Gent.

 • Peter Gijselaar

  Afbreken tot de laatste steen,dat hoort hier niet te staan.

 • bert paulussen

  Opgelet: denk aan takiyya ! Zoek het eens op.

 • Arthur Houben

  Ah, zelfs al in de jaren 60 werd grond verpatst aan islam!Het zou eraan mankeren dat sa zich bemoeit met interne aangelegenheden en beslissingen,daar was zelfs geen delegatie voor nodig, voor wát: toestemming te gaan vragen?Intrekken die concessie en breek die moskee maar af!Zelfs de koran verplicht moslims om de wetten van het land waar ze zich vestigen te respecteren en anders te verhuizen.

Meld een bug