Sans-papiers willen Maximiliaanpark niet verlaten

In Brussel is deze ochtend de ontruiming van het Maximiliaanpark van start gegaan. Het platform laat vier tenten van Artsen Zonder Grenzen staan voor vluchtelingen die 's nachts aankomen. De meer dan honderd sans-papiers die aanwezig zijn in het kamp zeggen dat ze niet weggaan en ook de keuken blijft.

Deze ochtend is de ontruiming van het Maximiliaanpark gestart. Daar verbleven al sinds begin september honderden vluchtelingen en sans-papiers. Maar een groep van zowat honderd à tweehonderd sans-papiers weigerden het park te verlaten en protesteerden tegen de politieagenten die ter plaatse waren. Daarbij werd er volgens de sans-papiers traangas gebruikt.

Het burgerplatform heeft deze week al 183 vluchtelingen verdeeld over 96 gastgezinnen. De afgelopen dagen hebben meer dan 500 mensen zich bereid verklaard vluchtelingen te willen opvangen. Daarnaast werkt het platform samen met het Rode Kruis om de asielzoekers die al een oproepingsbrief hebben gekregen van Dienst Vreemdelingenzaken onder te brengen in het WTC III-gebouw.

Dinsdagmorgen besloten het burgerplatform, Dokters van de Wereld, Oxfam en Samusocial zich terug te trekken uit het kamp. "Wij weigeren als alibi te dienen voor de regering", had het platform toen verklaard. Vandaag hopen de vrijwilligers 70 tenten te verwijderen, waarvan een aantal 25-persoonstenten van Artsen Zonder Grenzen. "We laten vier van deze tenten staan voor asielzoekers die 's nachts aankomen en voor wie we geen gastgezin meer kunnen vinden".

Het burgerplatform heeft deze week al 183 vluchtelingen verdeeld over 96 gastgezinnen. Daar moeten vandaag nog 76 vluchtelingen bijkomen. De afgelopen dagen hebben meer dan 500 mensen zich bereid verklaard vluchtelingen te willen opvangen.

Oproepingsbrief

Daarnaast werkt het platform samen met het Rode Kruis om de asielzoekers die al een oproepingsbrief hebben gekregen van Dienst Vreemdelingenzaken onder te brengen in het WTC III-gebouw. Vanaf vanavond wil de ngo dagelijks 125 extra plaatsen openen over de verdiepingen 19 tot en met 23 van de kantoortoren.

Ondertussen beschikt het platform over een lokaal van 1.000 vierkante meter aan de Willebroekkaai, waar het overdag de verschillende diensten wil aanbieden die ook in het park plaatsvonden. Zo komen er een juridische permanentie, psychologische bijstand, medische hulp (Dokters van de Wereld), kledijverdeling (Oxfam), een wassalon en een peer-to-peer jobbegeleidingsdienst geïnspireerd op het Duo for a Job-model. In de loods is ook een bijeenkomstruimte voorzien met koffie en thee en animatie.

Solidair

Het Maximiliaanpark zal vanavond alleszins niet leeg zijn. Naast de vier tenten voor wie 's nachts aankomt, zijn ook de sans-papiers niet van plan het kamp te verlaten. Het gaat om een groep van 100 tot 200 mensen, voornamelijk van het 'Collectief 2009'. Ook Collectactif blijft in het kamp aanwezig om de keuken uit te baten. "Wij steunen de sans-papiers in hun strijd en zijn solidair tegen alle vormen van uitsluiting, inclusief van daklozen", verklaart het burgerplatform. "Maar nu was onze dringende bekommernis een oplossing te vinden voor de vluchtelingen, die elke dag blijven toestromen."

In het totaal hebben volgens het platform de afgelopen weken meer dan 5.000 vluchtelingen een onderkomen gevonden in het tentenkamp van het Maximiliaanpark, waar naar schatting 9.000 dagen vrijwilligerswerk gepresteerd werden.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA