Sans-papiers vrijgelaten om plaats te maken voor transmigranten

Een politieactie waarbij vrachtwagens worden onderzocht op mogelijke verstekelingen in Kruibeke.
Kristof Pieters Een politieactie waarbij vrachtwagens worden onderzocht op mogelijke verstekelingen in Kruibeke.
In het gesloten Centrum voor Illegalen in Merksplas zijn zestig mensen zonder papieren vrijgelaten om plaats te maken voor transmigranten. De 'gewone' mensen zonder papieren werden opgehaald door familie, of stapten op de trein naar de kust, zegt Frank Wilrycx (Open Vld), burgemeester van Merksplas. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen vandaag.

Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) bevestigt het nieuws, maar zegt dat het om minder dan zestig mensen gaat. "We konden niet anders", zegt Francken. "Transmigranten die naar Engeland willen, veroorzaken meer overlast dan 'gewone illegalen' die ergens ondergedoken leven. Daarom hebben we die keuze gemaakt." Volgens Francken is het de bedoeling dat er "hopelijk snel" nieuwe centra openen, met extra plaatsen.

John Crombez, voorzitter van de sp.a, reageert verbijsterd. "Het is al lang duidelijk dat deze regering ons een rad voor de ogen draait als het gaat om de aanpak van transitmigratie. Stoere verklaringen dienen telkens weer als façade voor een doorschuifpolitiek richting steden en gemeenten. Opnieuw en opnieuw worden plannen gepresenteerd en vooral opgewarmd, maar in realiteit - op het terrein - verandert er niets en loopt men achter de feiten aan."

"Met veel show kondigt men aan dat - door de voordeur en goed zichtbaar voor pers en publiek - transitmigranten in het nieuwe centrum terecht komen. Maar tegelijk laat men anderen - en mogelijks zelfs criminelen - langs de achterdeur en in alle stilte vrij. Dit is doorschuifpolitiek waarmee men bovendien een beleid van schijnveiligheid installeert", aldus Crombez.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dweilt niet alleen met de kraan open, hij draait de kraan zelf verder open. Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. "Francken heeft veel te lang gewacht om het probleem ten gronde aan te pakken waardoor het volledig uit de hand is gelopen. Nu lijkt het wel alsof hij het zelf erger wil maken", aldus Van Grieken.

Het Vlaams Belang wil dat de zogenaamde transmigranten niet alleen worden opgepakt, maar via verschillende gesloten centra effectief het land worden uitgezet. De partij herhaalt zijn eis voor de dringende uitbreiding van de capaciteit in gesloten centra tot minstens 1.500 plaatsen, en indien het nodig blijkt nog meer.
186 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Walter Mertens

  Haha we konden niet anders . de trein naar zee . vb zegt de vlieger terug . vb

 • Benny Winters

  Men gaat sans-papiers (= illegalen) vrijlaten om hun plaatsen te laten innemen door transmigranten (= illegalen). Ik snap het niet....maar het zal wel aan mij liggen.

 • Tom Faes

  En de Theo hij twitter verder ,maar voor de rest nougabolllen.

 • Lily De smet

  Francken eerst oppakken en dan weer vrij omdat ergeen plaats genoeg is!!! ,ale jong, stuur ze wa rapper terwijl he, Tom Van Grieken heeft wel overschot van gelijk he!!!

 • Frans Vercaemer

  Als Engeland maakt dat het niet meer interessant is zal het vanzelf stoppen, en zolang zij dat niet doen moeten ze die hier ook niet tegenhouden, integendeel.