Sans-papiers protesteren in Brussel tegen regularisatie op grond van werk

Archiefbeeld.
BELGAONTHESPOT Archiefbeeld.
Tientallen leden van het collectief ‘Slachtoffer van de regularisatie 2009' hebben vandaag aan de metrohalte Kunst-Wet in Brussel geprotesteerd tegen de regularisatie op grond van werk. De arbeiders zonder papieren voelen zich uitgebuit en eisen een gesprek met premier Sophie Wilmès (MR). Op 3 maart zal het collectief door haar kabinet ontvangen worden.

Het collectief vraagt een duurzame en rechtvaardig oplossing voor alle mensen zonder papieren en eist daarom dat de regularisatie op grond van werk, die op 19 juli 2009 in werking trad, wordt afgeschaft. 

Arbeidskaart B

"Deze regularisatiecriteria zijn slecht uitgewerkt en vooral het verkrijgen van een arbeidskaart B bij de bevoegde overheden vormt een probleem", stelt Mounir, lid van het collectief.

De voorwaarden van het besluit uit 2009 zijn onder meer dat de aanvragers sinds 31 maart 2007 een ononderbroken verblijf in België moeten hebben en één of verschillende arbeidscontracten moeten hebben, hetzij van onbepaalde duur hetzij van bepaalde duur van minstens één jaar. De procedure om de arbeidskaart B te verkrijgen zou bovendien veel te complex zijn.

Ontmoeting met premier

"De restrictieve basisvoorwaarden hebben een heel deel van de mensen uitgesloten. Daarnaast hebben de complexiteit en de duur van de procedure ertoe geleid dat veel aanvragen zijn mislukt", zegt Mounir.

Het collectief eist een ontmoeting met premier Wilmès om de kwestie aan te kaarten en de regularisatievoorwaarden te versoepelen. Op 3 maart worden ze ontvangen op het kabinet van de eerste minister. 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • evelyne dewulf

  Azielzoekers zouden hier moeten terecht kunnen voor opvang en werk zolang toestand in thuisland niet veilig genoeg is. Als gasten zouden ze nooit belg kunnen worden. Terugkeer noodzakelijk zodra mogelijk. Met huidige wetgeving moeten ze eerst belg worden vooraleer ze aanspraak kunnen maken op werk. Dan settlen ze zich in het land. Zien geen nood aan inburgering. Bedrijfswereld reageert hierop door ze enkel als interim te aanvaarden na externe selectieprocedure. Wie wil verhelpen?

 • Tamzin Andersen

  Dat het collectief samen met de sans papiers ergens ver weg op een eiland gaat wonen, dan zijn wij ervan af en kunnen zij allemaal samen nog lang en gelukkig leven van de hemelse dauw.

 • Cecarine De Smet

  Geen papieren?? En waarom niet?? Niet pluis?? Sorry geen.papieren = niet kunnen blijven. Als je niks op je geweten hebt of op je kerkhof dan is het retour....er zijn Belgen genoeg om de jobs in te vullen!

 • Jack Dereder

  Voor de dommeriken: sans papier wil zeggen dat de persoon geen wettelijke verblijfsvergunning heeft. Het wilt niet zeggen dat die persoon zijn documenten heeft weggegooid.

 • piet devlieger

  De sans-papiers voelen zich uitgebuit ? Hallooo ? IK voel mij door hen uitgebuit, met hulp van de overheid. Leven wij nu echt in een omgekeerde wereld ?