Sans-papiers bezetten al zeven kranen in Brussel

Vorige week klommen asielzoekers in een kraan in Sint-Joost.
UNKNOWN Vorige week klommen asielzoekers in een kraan in Sint-Joost.

Ruim dertig mensen zonder papieren bezetten ondertussen al zeven kranen in Brussel. Drieëntwintig van hen zitten op vier verschillende kranen op een werf naast het De Brouckèreplein, zeven anderen zijn gisterennamiddag op een kraan geklommen op de hoek van de Emile Jacqmainlaan en de Mechelsestraat. Ondertussen hebben nog eens zes mensen een kraan bezet aan het Schumanplein en zitten een onbekend aantal op een kraan aan het Paleis voor Schone Kunsten.

Honger- en dorststaking
Alleen al op het De Brouckèreplein, waar de actie begonnen is, zit een dertigtal asielzoekers op de vier kranen van de werf voor het toekomstige casino, zo meldt een studente van het CAS, het steun- en actiecomité voor de hongerstakende asielzoekers van de Franstalige Université Libre de Bruxelles.

"Ze bezetten nu alle kranen op de werf en hebben de nacht doorgebracht op de verschillende verdiepingen van de kranen", zegt de studente. "Al die mensen zijn in hongerstaking en een aantal van hen zijn ook in dorststaking. Het is voor hen de enige manier om aan een verblijfsvergunning te geraken."

Betoging
Gisterennamiddag hield het steuncomité voor de hongerstakers van de ULB (CAS) een betoging op het De Brouckèreplein. De manifestanten wilden de aandacht van de politici trekken op het lot van de 100.000 mensen zonder papieren die in België leven en zeggen de acties van de kraanbezetters te begrijpen.

Opnieuw
Vannacht hebben een aantal mensen zonder papieren dan een kraan aan het Paleis voor Schone Kunsten bezet. Om hoeveel mensen het precies gaat is nog niet duidelijk, maar vanochtend kwam ook het nieuws dat zes Marokkaanse vluchtelingen in een kraan op het Schumanplein waren geklommen. "Niet al die mensen maken deel uit van de hongerstakers van de ULB", gaat de studente verder. "Er zijn ook mensen bij die in Sint-Joost-ten-Node actie aan het voeren waren en nu een stap verder gegaan zijn."

"Criminele politiek"
"We zijn geshockeerd door de criminele en discriminerende politiek van de minister voor Immigratie", aldus de betogers. "Het gaat om een chantagepolitiek die hongerstakingen en zelfmoordpogingen om een verblijfsvergunning te bekomen, in de hand werkt." De Brusselse politie zou op de verschillende plaatsen aanwezig zijn.(belga/eb/tdb)