Sans-papiers bedanken voor gastvrijheid: "Niet alle Belgen zijn zoals Francken"

Photo News
Een vijftigtal Afrikaanse sans-papiers hebben onder de noemer "Niet alle Belgen zijn zoals Theo Francken" een mars gehouden in Sint-Joost-Ten-Node om de Brusselse gemeente en haar inwoners te bedanken voor hun gastvrijheid. Ze mogen er al drie jaar lang een gebouw bezetten om in te wonen.

"Zonder dat gebouw moesten we buiten of in metrostations slapen. Daarom besloten we de straten op te gaan om Sint-Joost-Ten-Node te bedanken", vertelt Mammadou Diallo, een van de sans-papiers.

In het gebouw op het Queteletplein wonen zo'n 150 sans-papiers. Al is dat wel in moeilijke omstandigheden. Dat ze er al drie jaar lang mogen verblijven, is uitzonderlijk. Toch vinden ze dat dit de norm moet worden.

"We zien dat de andere Brusselse burgemeesters een gebouw gedurende drie maanden opeisen en daarna de krakers opnieuw vragen te vertrekken. Toch blijven die gebouwen nadien gewoon leeg", stelt Diallo. "Het is onbegrijpelijk dat mensen hier in Brussel, de hoofdstad van Europa, buiten op straat moeten slapen terwijl er duizenden gebouwen leeg staan."

Photo News

Sneer naar Francken

Tegelijkertijd gaven de sans-papiers ook een sneer naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) door te stellen dat zeker niet alle Belgen zoals Theo Francken zijn en ze in Sint-Joost-Ten-Node wel welkom zijn. Dat de staatssecretaris vluchtelingen terugstuurt naar een land dat de mensenrechten schendt, zoals Soedan, vinden ze onbegrijpelijk. "Regularisatie is de enige oplossing", aldus Diallo.

BELGA
BELGA97 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Bosman

  Gelukkig maar. De meeste mensen hier zeggen dat ze weg moeten. Het is juist theooke die dat verhinderd. Deze mensen willen hier zelfs niet eens blijven . Ze willen naar Engeland . Theooke en zijn diensten verhinderen dat. Neen, ze moeten hier asiel aanvragen volgens hem.

 • Patrick Martens

  Wat begrijpt de politiek niet aan illegaal? Als ik iets illegaals doe word ik gestraft.

 • PATRICK VAN STEEN

  Nee natuurlijk, ik begrijp je volkomen. Enkel de Belgen die je een verblijfsvergunning met OCMW en dopkaart bezorgen zijn waarschijnlijk de enige goeie hé...?

 • Henri Hendrickx

  Die heeft al een partijkaart van rood of groen gekregen zekers?

 • Walter Claeys

  De wetten van de gastvrijheid gelden alleen voor gevraagde gasten. Niet voor ongenode gasten! Als jullie ons zo goed de les kunnen spellen, dan moeten jullie dat zeker weten! Dus wie is hier de schurk en wie is hier de pineut?