Sana (18) pleit voor betere geestelijke gezondheidszorg: “Ik ben al sinds mijn vijftiende zoek naar hulp”

VTM
In het ‘Grote Snackdebat’ van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws heeft de achttienjarige Sana vandaag haar moedige verhaal verteld over haar strijd tegen psychische problemen en haar zelfmoordpoging. Ze wees de aanwezige politici op de grote tekortkomingen van onze geestelijke gezondheidszorg.

Sana vertelt dat ze 36 dagen geleden een zelfmoordpoging ondernam. Ze herinnert zich nog dat haar ouders haar in paniek in de auto stopten om haar naar het ziekenhuis te brengen, maar verder niets meer, tot ze ‘s anderendaags ’s ochtends om vijf uur werd gewekt door de verpleegster, die haar meedeelde dat de psychiater vandaag zou langskomen. “Ik had niks te vertellen tegen de psychiater. Ik kende die man niet en ik wou hem ook niet kennen. Ik vertrouwde hem niet en ik wou mijn verhaal ook niet aan hem vertellen”, aldus Sana.

De tiener merkt op dat alles veranderde op vlak van hulpverlening toen ze achttien werd. Ze had ondertussen al enkele jaren ervaring met zorg. “Nu als volwassene behandeld worden, betekent van nul af aan beginnen, bij een nieuwe psychiater en een nieuwe psychologe die je totaal niet kent en niet vertrouwt”, stelt ze. “Ik ben al sinds mijn vijftiende op zoek naar hulp en dat is niet eenvoudig. Ook omdat ik ondertussen al verschillende diagnoses heb gekregen. Het woord dat ik het voorbije jaar het meest gehoord heb was complex. Jij bent te complex, Sana.”

“Ik sta hier omdat ik ondertussen de knelpunten in ons hulpverleningssysteem en in onze geestelijke gezondheidszorg wel ken. De wachtlijsten, de hoge prijzen, de personeelstekorten, maar ook het vinden van de juiste therapie en de juiste therapeuten is niet altijd gemakkelijk. Ook de bereikbaarheid van de behandeling”, haalt ze aan.

Sana vertelt over een brief die ze rond de kerstperiode schreef naar Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Twee weken geleden kreeg ze daarop een antwoord. In haar brief haalde ze aan dat vier, mits verlenging, acht sessies bij een psycholoog niet voldoende zijn. “Psychisch lijden is een ernstige ziekte, die vraagt om ernstige zorg en dus ook een ernstig beleid”, besloot ze haar getuigenis.

Sana staat niet alleen met haar verhaal, zo blijkt uit de reacties van de aanwezige politici, die te kennen geven gelijkaardige verhalen in hun omgeving te kennen. De statistieken liegen er niet om en zijn bij de politiek welbekend. Geestelijke gezondheidszorg is voor de meeste partijen dan ook een belangrijk aandachtspunt. “Ik wil dat jullie ook beseffen dat wij die cijfers zijn en dat wij dat allemaal meemaken”, reageert Sana.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of online op zelfmoord1813.be.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK BAUWENS

    Dit is inderdaad een serieuze tekortkoming in onze maatschappij. Door het grote gebrek aan gepaste hulp heeft onze 16-jarige dochter 6 weken bij de volwassenen gelegen. Schandelijk en dan verneem je dat de crisisbedden nog worden afgebouwd. We dachten altijd dat een mens in nood moest geholpen worden, maar in dit land denkt men daar duidelijk anders over! Deze jongeren zijn wel degelijk in nood en de gepaste hulp ontbreekt.

  • Peggy Geerts

    Chapeau Sana , zo moedig van jou om dat te komen vertellen . En je slaat de nagel op de kop ! Het is vreselijk als je geen gepaste hulp kan krijgen , en die politici knikken maar van ja we weten het , ja we kennen het probleem en ze kennen zelf iemand...dat ze er potverdorie iets aan doen ! Ook in dit thema is het 5 voor 12 hoor .

  • Pieter Paulus

    Groen haalt alles uit de kast om het debat en vooral de sfeer en de welvaart te verpesten dit is weer gestuurd gelijk anuna