Samyn en Bertels ontkennen schuld aan Polderbosmoorden

Sebastiaan Samyn (onherkenbaar) naast medebeschuldigde Nick Bertels
UNKNOWN Sebastiaan Samyn (onherkenbaar) naast medebeschuldigde Nick Bertels

Sebastiaan Samyn (33) en Nick Bertels (34) hebben voor het Antwerpse assisenhof vandaag iedere betrokkenheid bij de moord op de lichtmentaal gehandicapte Pascale Wauters (35) ontkend. Zij werd volgens hen door Yves Hotome (22) neergestoken. Samyn gaf wel toe dat hij Hotome doodschoot, maar alleen omdat hij niet anders kon. "Het was iets onoverkomelijks: als ik niet had ingegrepen dan had Yves Nick en misschien ook mij gedood."

"Seks met Pascale"
Volgens Samyn had Hotome in de nacht van 17 op 18 juli 1998 contact gezocht met Wauters in café Coupé in Hoboken, omdat hij seks met haar wilde. Samyn, Bertels en Hotome namen haar mee in de auto en reden naar een afgelegen plek in de buurt van Fort VIII.
"Toen we daar aankwamen, lag Nick al in zwijm van de drank. Ik wilde Yves en Pascale wat privacy gunnen en ging twintig meter verder plassen. Toen ik tien minuten later terug kwam, zat het grondig fout. Yves was op Pascale aan het insteken. Pascale was al dood."
 
Samyn hielp Hotome met het verbergen van het lichaam. Bertels was zich volgens hem van geen kwaad bewust en werd pas wakker op de terugweg naar huis. De tweede beschuldigde vertelde echter een ander verhaal: ze hadden Wauters een lift naar huis gegeven. "Ze is aan de Groenenhoek in Hoboken uitgestapt en wij zijn daarna verder uit geweest. Ze kan dus nooit die avond gedood zijn", zei Bertels.

Open graf in Polderbos
Over de manier waarop Hotome aan zijn einde kwam, waren de beschuldigden het wel grotendeels met elkaar eens. In de nacht van 4 september 1998 waren ze met zijn drieën op café, toen Hotome hen het graf van Wauters wilde laten zien.
 
Ze reden naar het Polderbos in Hoboken, waar ze een open graf aantroffen. Op vraag van Hotome sprong Bertels erin. "Yves vroeg of het wel diep genoeg was. Ik zag dat hij achter zijn rug een pistool had, waar hij een geluidsdemper op draaide. Ik dacht dat hij Nick wilde doden, omdat hij zijn loslippigheid vreesde. Ik maakte hem het wapen afhandig en loste meteen een schot, maar de kogel ketste af op zijn voorhoofdsbeen. Yves sprong gillend recht en ging lopen, terwijl ik op hem bleef vuren", zei Samyn. Hotome werd begraven en ze spraken nooit meer over die nacht. (belga/mvdb)

 Toen we daar aankwamen, lag Nick al in zwijm van de drank. Ik wilde Yves en Pascale wat privacy gunnen en ging twintig meter verder plassen. Toen ik tien minuten later terug kwam, zat het grondig fout. Yves was op Pascale aan het insteken. Pascale was al dood