Samusocial sluit 2016 af met tekort van 1,5 miljoen euro

Photo News
De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial sluit de rekeningen van 2016 af met een deficit van 1,550 miljoen euro, waarvan 800.000 euro schulden aan de RSZ. De schulden aan de sociale zekerheid groeien sinds 2013 aan, meldt La Capitale vandaag. De bedrijfsrevisor heeft tijdens zijn audit geen enkele fraude of inbreuk vastgesteld, luidt het in het rapport.

De boekhoudkundige audit van de vzw werd op 16 december afgerond en vertoont volgens revisor Leboutte, Mouhib & Co "een significant deficit" van 1,550 miljoen, wat nochtans heel wat minder is dan de 2,2 miljoen euro die het secretariaat van het OCMW van Brussel in een voorbereidende nota naar voor geschoven had.

Een van de opmerkingen van de bedrijfsrevisor wijst op het afsluiten van een leninggarantie door de publieke overheden, gericht op de terugbetaling van een schuld aan de RSZ. De schuld wordt geschat op 800.000 euro, maar dat bedrag neemt nog toe. Om die schuld te vereffenen, is er sprake van dat de overheden een deel van de activiteiten van Samusocial overnemen. Omdat de financiering van het gecumuleerde deficit door deze overheden niet voorzien is, blijft er volgens de revisor onzekerheid bestaan over het feit of de organisatie haar activiteiten zal kunnen voortzetten.

De raad van bestuur van Samusocial besliste dat de gewezen directrice Pascale Peraïta geen ontslagvergoeding krijgt. Daarom werd hiervoor ook geen provisie voorzien, aldus nog de revisor.
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ronny gys

  Inderdaad, als het hier om een gewone VZW zou gaan dan was deze al lang opgedoekt en konden de bestuursleden opdraaien voor de schulden. Nu blijft men gewoon verder boeren. Onze ministers schieten hier wederom veel te kort. Het zijn allemaal sukkelaars en denken maar aan één ding, hoe kan ik hier geld uitslagen.

 • Alfons Verbist

  Gewoon het boeltje sluiten. Calvo zal zorgen dat Mayeur en consoorten het geld terug geeft, waarmee dan de schuld gedicht is. Als Calvo het niet kan mag dat ook door Dir Rupo gebeuren, sorry fout, neem dan maar Beke. Die is misschien net iets eerlijker, al heeft die de laatste weken ook een pak leugens rond laten gaan.

 • birgit van de velde

  dat tekort kan toch perfect binnen de minuut worden ingelost, alleen bij twee personen langsgaan. maar ja, dan kan de fout bij NVA worden gelegd omdat die politiek correct handelen. nietwaar Calvo?

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Dat ze het geld gaan halen bij diegenen die er hun zakken mee gevuld hebben. Heel simpele oplossing.

 • William Van Den Berghe

  Dat geld zit in de zakken van Mayeur en co.