Samsung maakt trucks doorzichtig voor veiliger voorbijsteken

Monteer een camera op de voorkant van grote vrachtwagens en toon de beelden op de achterkant. Zo kunnen achterliggers zien of het veilig is de vrachtwagen voorbij te steken. Het is een simpel idee dat zes jaar geleden werd gelanceerd door het Russische ontwerphuis Art Lebedev en nu door Samsung wordt uitgetest.

Het Koreaanse bedrijf monteerde achteraan het prototype van de 'Safety Truck' een videomuur met vier displays die het verkeer voor de truck toont.

Hoewel de idee economisch niet haalbaar lijkt op grote schaal, probeert Samsung de Safety Truck te laten goedkeuren. De camera mag dan goedkoop en makkelijk te installeren zijn, maar vier displays per vrachtwagen vergen een enorme investering van transportbedrijven die er geen financieel voordeel bij halen.

Zogenaamde vehicle-to-vehicle (V2V) communicatiesystemen lijken een meer realistische oplossing. Die worden tegen eind dit jaar in Amerikaanse auto's ingebouwd. Daarbij zendt je wagen informatie over zijn positie, rijrichting en snelheid en ontvang jij dezelfde info over wagens in je omgeving. Zo kunnen waarschuwingen uitgestuurd worden over onveilig rijgedrag of ongevallen op je reisweg.